Yavuz Sultan Selim

Yavuz Sultan Selim Kimdir? Hükümranlığı Sırasında Neler Olmuştur? Nasıl Ölmüştür? Kısaca hayatı ve biyografi bilgileri.

Yavuz Sultan Selim, namı diğer 1. Selim olarak anılır. 10 Ekim 1470 de dünyaya gelmiş, 22 Eylül 1520 de vefat etmiştir. Terazi burcudur.

9. Osmanlı sultanı olup, aynı zamanda  74. İslam halifesidir. Babası II. Bayezid, annesi Gülbahar Hatundur. Eşi ise Ayşe Hafsa Sultan’dır. Tahta geçer geçmez halifelik Abbasilerden Osmanlı Hanedanlığına geçmiştir. Sert ve baskın kişiliği nedeniyle  Yavuz lakabını almıştır. Babası II. Beyazıd henüz tahtta iken darbe yaparak padişah olmuştur. Padişah olur olmaz tüm kardeşlerini öldürtmüştür. 1520 yılında şarbona yakalanmış ve henüz 50 yaşındayken vefat etmiştir.

Yavuz Sultan Selim Çaldıran Savaşı ve Sonuçları;

Yavuz Sultan Selim tüm islam devletlerini birleştirerek tek bir islam devleti kurmayı amaçlamaktaydı. Bunun için de  halife olması birinci şarttı. Bu amaçla önce Türk ve alevi Müslüman devleti olan Safevi Devleti’yle savaşması gerekliydi. Fakat o dönemlerde Osmanlı ordusunun gücü Safevi Devleti’nin padişahı Şah İsmail’in kuvvetlerini  yenmeye yetmeyebilirdi. Selim çözümü gGüneydoğu Anadolu bölgesinde yerleşik Kürt aşiretlerinin desteğini istemekte buldu. İki ordu Güneydoğu Anadolu bölgesinde çaldıran ovasında karşı karşıya geldi. Savaşta Osmanlı kuvvetleri Safevi Türkmen devletinin güçlerini bozguna uğrattı. Bu savaş sonrasında Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin hakimiyeti tamamen Osmanlı devletine geçmiş oldu.

Yavuz Sultan Selim Turnadağ Savaşı ve Sonuçları;

Yavuz Sultan Selim, İran seferi sırasında Maraş bölgesinde yerleşik Dulkadiroğulları beyliğinin kendisine düşmanca bir tavır sergilediğini fark etti. Bu nedenle Çaldıran savaşı dönüşünde ordusuyla bu beyliğin üzerine yürüdü ve Turnadağ savaşında galip gelerek Osmanlı devletine tehdit olabilecek önemli bir beyliğin varlığına son vermiştir.

Bu savaş sonrasında Anadoluda varlığını sürdüren son Türk beyliğide tarihe karışmış ve Anadolu toprakları tamamı ile Osmanlı egemenliğine geçmiştir. Aynı zamanda Osmanlı devleti Memlüklülerle sınır komşusu olmuştur.


Mercibadık Savaşı ve Sonuçları;

24 Ağustos 1516 Sabahı karşı karşıya gelen Osmanlı ve Memlük orduları savaş hazırlıklarını tamamlayıp savaş ve savunma pozisyonlarını aldılar. Osmanlı Ordusu geleneksel hilal şeklini almış, Yavuz Sultan Selim ordunun merkezinde emir ve komuta yapmaktaydı.

Memlük Ordusu da Osmanlı Ordusuna yakın bir düzenle tertip edilmişti. Kumandan ve emirlerine itimat etmeyen Sultan Kansu Gavri, halife 3. Mütevekkil ile birlikte ordunun merkezinde bulunuyordu. Sağ cenahta Halep Naibi Hayırbay, sol cenahta Şam Naibi Sibay bulunuyordu. Ordunun en önünde yaşlı, onların arkalarında ise genç askerler bulunuyordu. Savaş yalnızca 2 saat sürdü ve Memlük birlikleri ağır yenilgiye uğradı. Alınan zaferle Filistin ve Suriye toprakları Osmanlı emrine geçmiş oldu.

Ridaniye Savaşı ve Sonuçları;

22 Ocak 1517 tarihinde gerçekleşen, Memlüklerin sonunu hazırlayan ve Mısır’ın Osmanlılar’ın elinden geçmesiyle sonuçlanan savaş, Kahireye yakın Ridaniye denilen mevkide meydana geldi. Mercidabık’taki mağlübiyetin ardından Memlükler’in ikinci direnişinin bastırıldığı Ridaniye Savaşı, Osmanlılar’ın Kahire’ye girip Mısırın hakimi olmalarını sağladı. Savaşın ertesi günü Osmanlı ordularının Kahire’ye girişine izin verildi ancak şehrin Osmanlı idaresine tam anlamıyla geçmiş olması Memlük hükümdarı Tomanbay’ın yakalanıp idam edilmesinden sonra oldu. Bu savaş sonunda Mısırda bulunan kutsal emanetler ve halifelik kurumu Osmanlı devletine devir olmuştur. Elde edilen ganimetlerle osmanlı devletinin hazinesi altınla dolmuştur.

Yavuz Sultan Selim Nasıl Öldü;

Sırtında çıkan sivilceyi tellağa sıktıran I. Selim’in acısını dindirememiş aksine artırmıştır. Bu sivilcenin iyileşmemesi sivilceden öte veba uru olmasından süphelenilmesine neden olmuştur. İki  omuzu arasında çıkan bu urun da veba yumrusu olma ihtimali yüksektir.  Giderek ur büyümeye başlamış ve çok fazla acı vermeye başlamıştır. İstanbul’dan getirilen hekimler de işe yaramamıştır. Yaraya zift yakısı konulmuş yinede acısı dinmemiştir. Çorlu yakınlarında Sırt köyüne gelindiğinde hareket edemiyordu. Burada yapılan iki aylık tedavi de sonuç vermeyince 22 Eylül 1520 tarihinde 50 yaşında iken ruhunu teslim etmiştir. Yaranın iyileşmemesinin sebebinin deri şarbonu (Çoban çıbanı) olduğu sonradan anlaşılmıştır.

Yavuz Sultan Selim Çocukları, Evlilikleri;

14 çocuğu olduğu bilinen Yavuz Sultan Selim’in kayıtlara geçen eşi Valide Sultan olarak bilinen Ayşe Hafsa Sultan’dır. Bunun dışında 4 evliliğinin daha olduğu bilinmektedir. En son Trabzon valisi iken evlendiği Ayşe Hafsa Sultan ile uzun yıllar evli kalmıştır.

Çocukları ise; Kanuni Sultan Süleyman tek oğlu olarak kayıtlara geçmiştir. Şehzade Orhan, Şehzade Musa ve Şehzade Korkut doğduktan kısa süre sonra yaşamını yitiren ancak kayıtlara geçmemiş olduğu belirtilen diğer çocuklarıdır.

Ayrıca Beyhan Sultan, Hatice Sultan, Fatma Sultan, Şah Sultan, Yenişah, Hatun, Gevherhan ve Hafsa Sultan ile birlikte 10’da kız çocuğu olduğu bazı tarih kaynaklarında mevcuttur.

2 Yorumlar

Cevap Yaz

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya giriniz