Johannes Kepler

59 yaşında iken yaşamını yitiren Johannes Kepler 1571 ve 1630 yılları arasında yaşamış Gök bilimci, astronom ve Matematikçidir.

17. Yüzyılın en önemli bilim adamlarından olan Johannes Kepler Almanya Weil’de dünyaya gelmiştir. Tübingen Üniversitesinden mezun olmuş ardından Yüksek Lisans yapmış ve Graz’da Matematik Profesörü olarak çalışmalarını sürdürmüştür.

1596 yılında Evrenin Gizleri isimli yapıtı ile ünlü astronomlar arasındaki yerini almıştır. Yaşadığı dönemde eğitim ve bilimin yanı sıra toplumsal olaylar ilede mücadele eden Johannes Kepler dönemdeki yerleşik inançlara karşı çıkmış ve klisenin doktrinleri ile uğraşmış keşifler yapmıştır.

Küçük yaşlarda geçirdiği bir rahatsızlık nedeni ile göz problemi yaşamış olan Johannes Kepler daha sonra göz ile ilgili çalışmalar yapmış gözün yapısını incelemiş ve optik araştırmaların öncüsü olmuştur.

Geçmişten günümüzde geliştirilmiş olan Teleskopların geliştirilmesindede büyük rol sahibi olan Johannes Kepler Danimarkalı astronom Tycho Brahennin çağrısı ile Prag’a yerleşmiş ardından Tycho ölmüş ve İmparator II. Rudolf tarafından onun yerine atanmıştır. Tycho Brahenin hazırlamış olduğu astronomik gözlemlerden de yararlanan Kepler Marsın yörüngesinin incelerken kendi adı ile anılan yasaların ilk ikisini bulmuştur. Daha sonra İmparator Rudolfun yerine kardeşi Johannes Kepler’i Avusturya Devletleri Matematikçisi olarak atamış ve Kepler Linz’de 14 sene yaşamıştır. Bu yıllarda iki kitap yazmış bunlardan 1. yasası Bütün Gezegenler, odaklarından birinde Güneşin bulunduğu elips biçimli yörüngeler üzerinde hareket eder. 2. Yasası Bir Gezegeni Güneşe bağlayan doğru parçası eşit zaman aralıklarında eşit alanlar tarar. 3. yasası Gezegenlerin dolanım süreleririn karesi ile Güneşe olan uzaklıklarının küpünün oranı tüm gezegenler için aynıdır.

Bu dönemin ardından 1629’da Silezya’ya çağrılmış burada bir sene çalışma imkanı bulmuş 1630 yılında Almanya Regensburg’da vefat etmiştir.

Cevap Yaz

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya giriniz