Cahit Sıtkı Tarancı

0

Cahit Sıtkı Tarancı ülkemizin yetiştirmiş olduğu önemli şairlerden yazarlardandır. Hakkında ise bir çok soru merak konusudur. Kimdir? kaç yaşında ve nerede yaşamını yitirdi? şiirleri, eserleri, edebi hayatı ve biyografi bilgileri.

Çocukluk Çağları ve Öğrenim Hayatı;

4 Ekim 1910 tarihinde aslen, Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Camiikebir Mahallesi’nde dünyaya gelmiştir. Orta öğretimini Galatasaray Lisesi´nde tamamladıktan sonra  o zamanki adıyla Mülkiye Mektebi´ne (Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi) devam etmiş, ardından Ankara Yüksek Ticaret Okulunu bitirerek öğretim hayatını tamamlamıştır.

Mesleki Gelişimi ve İş Hayatı;

İş hayatına ilk etapta  Sümerbank´ta memur olarak çalışarak başlayan Tarancı’nın hayatındaki en önemli dönüm noktalarından biriside 1939 senesinde Paris’e giderek Paris Radyosu’nda Türkçe yayın yapılan bir programda spikerlik yapması olmuştur. Aniden patlak veren 2. Dünya Savaşı’nın ardından yurda dönerek askerlik görevini tamamladı. Tarancı askerlik sonrası bir süre İstanbul´da babası ile birlikte çalıştı. Sonrasında Ankara´da Anadolu Ajansı´nda çevirmen olarak çalıştı. Son olarak ta Toprak Mahsulleri Ofisi ve Çalışma Bakanlığı´nda da uzun  süre çalıştı.


Edebi Hayatı ve Eserleri;

Cahit Sıtkı Tarancı’nın ilk şiirleri dönemin önde gelen dergileri Muhit, Servet-i Fünun ve Uyanış dergilerinde yer buldu. İlk şiirlerinde hece ölçüsü açısından alışılagelen kalıplardan çok farklı olduğundan dikkat çekmiştir.

1946 yılında Cumhuriyet Halk Partisi´nin düzenlediği bir şiir yarışmasında “0tuz beş yaş” şiiriyle 1. olmuştur. Bu olay onun edebi hayatında adeta bir dönüm noktası oldu birden ünü tüm ülkeye yayıldı. ilk  kitabı “Ömrümde Sükût” 1933 yılında yayınlandı. Şair ayrıca garipçilerden ilham alarak serbest tarzda şiirler yazdı, bu dönemde diğer ilham aldığı yabancı şairler ise Baudelarie, Verlaine dir. Bütün bunların yanısıra bağımsız tarzda uyum ve biçim kurallarına uygun duygulu şiirler yazdı. Şiirlerinde yalnızlık ve ölüm temaları ön planda olup, ustalık dönemlerinde yazdığı “memleket isterim” adını verdiği şiiri ile ününü pekiştirdi.

Şiirlerinde eşya-insan ilişkisini sıkça vurgulamıştı. Onun şiirleri çoğu zaman az sözcükle çok şeyler anlatan şiirler olmuştu. Ünlü şair Ziya Osman Saba ile olan mektuplaşmaları edebiyat tarihimizde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca “Sonrası” adlı Fransız şiirinde yaptığı çeviriler bulunmaktadır.

Cahit Sıtkı Tarancı ölüm tarihi, kaç yaşında öldü?;

13 Ekim 1956 tarihinde yaşamını Viyana’da yitirmiştir. Geçirmiş olduğu ağır bir akciğer hastalığı sonucu tedavisinin Türkiye’ye yapılamaması sebebiyle Viyana’ya gitmiştir. Burada yapılan tedavinin sonuç vermemesi üzerine yaşantısını 46 yaşında iken yitirmiştir. Ölümünün ardından 1957 senesinde Varlık Dergisi tarafından düzenlenmiş olan bir ankette en beğenilen yazar seçilmiştir.

Şiirleri;

Desem Ki, Otuz Beş Yaş, Memleket İsterim, Değişik, Gün Eksilmesin Penceremden, Karasevda, Abbas, Yalnızlığa Dair, Biz Nerdeyiz Sevgilim, Avuçlarıma Sığmıyor Yıldızlar, Gün Olur Ki, Yalnızlık Macerası, Fikr i Sabit, Ben Aşk Adamıyım, Serenad, Atatürk’ü Düşünürken, Anlamak, Ölümden Sonra, Yanılgı, İlk Aşk, Madem Ki Vakit Akşam, Deniz, Ölüm, Gençlik Böyledir İşte, Korktuğum Şey, Şaşırdım Kaldım, Bir Ölünün Ağzından, Aşk İle, Hâtıralar, Aşkımız, Gece Şarkısı, İnsan Hıçkırıkları, Gerçek, Paydos, Fani Dünya, Oyun, Meşgale, Mezarlık, Korkunç Güzel, Bahar Sarhoşluğu, Gündüz, Her Günkü Şarkım, Sanatkârın Ölümü, Perişan Sofra, Renkler, Kulak Ver Ki, Şubat Günü, Sayıklıyan Ağaç, Bayram Yemeği, Karanlıktaki Hazine

Mektup:

Ziya´ya Mektuplar (Ölümünden sonra 1957. Ziya Osman Saba´ya mektupları)

Hikaye:

Cahit Sıtkı’nın Hikâyeciliği ve Hikâyeleri (Ölümünden sonra Selahattin Ömerli derledi, 1976)

Bütün Şiirleri (Asım Bezirci derledi, 1983)

Cevap Yaz

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya giriniz