Mehmet Fatih Kacır

Mehmet Fatih Kacır 2023 yılında T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak atanan isim olmuştur. Hakkında vatandaşlar tarafından bir çok sorunun cevabı merak edilmekte. Kısaca kariyeri, eğitimi, çalışmaları, hayatı ve biyografi bilgileri.

Mehmet Fatih Kacır Kimdir?

Mehmet Fatih Kacır Sanayi ve Teknoloji Bakanı, mühendis, girişimci. İlköğretim, Ortaokul ve Lise tahsilini doğup büyüdüğü şehir İstanbul’da, İstanbul Erkek Lisesi’nde tamamlamıştır. 2003 yılında üniversite giriş sınavlarında Türkiye 12.si olmuştur.

2008 yılında Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden Onur Derecesi ile mezun olmuştur. Üniversite eğitim döneminde öğrenci temsilciliği görevi üstlenmiştir. Disiplinler arası araştırmalar ve proje yönetimi eğitimlerine öncülük etmiş, Üniversite eğitim hayatı sonrasında girişimci olarak çalışmalarını sürdürmeye karar vermiştir.

Daha sonra hem kurucusu, hem de yöneticisi olduğu şirketlerde faydalı model ve endüstriyel tasarımlar geliştirerek yenilikçi uygulamaların altına imzasını atmıştır.
Mehmet Fatih Kacir5 jpg
Girişimci kimliğinin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarında da aktif rol üstlenmiştir.

2018 yılına kadar kurucuları arasında yer aldığı Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürmüştür.

DENEYAP Teknoloji Atölyeleri kurulmasının, özel yetenekli öğrencilere yönelik sürdürülen Geleceğin Teknoloji Yıldızları Programı’nın, Bilim Merkezi ve Girişim Merkezi programlarının, dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali olan TEKNOFEST’in öncüleri arasında yer almıştır.

2018 senesinde TÜBİTAK Bilim Kurulu üyesi olan Fatih Kacır, 2018 yılında Cumhurbaşkanı kararı ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcılığına atanmıştır. Bakanlıkta, Milli Teknoloji Hamlesi ve stratejik dönüşüm politikalarından sorumlu olarak görev üstlenmiştir.

Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü, Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK, Türk Patent ve Marka Kurumu, Türkiye Bilimler Akademisi ve Türkiye Uzay Ajansı çalışmalarının koordinasyonunu yürütmüştür.

Bakan Yardımcılığı Görevi süresince:

TEKNOFEST İcra Kurulu Başkanlığı.
81 ilde gerçekleştirilen DENEYAP Türkiye projesinin Yönlendirme Kurulu Başkanlığı.
Teknoloji seviyesi yüksek ürünlere ve yenilikçi teknolojilere yönelik Ar-Ge ve Yatırım Teşvik Programı olan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Program Komitesi Başkanlığı.
Araştırma Altyapıları İzleme ve Yeterlik Değerlendirme Komitesi Başkanlığı.
Ulusal Teknoloji Girişimciliği Konseyi Başkanlığı görevlerini üstlenmiştir.
Mehmet Fatih Kacir6 jpg
Türkiye Açık Kaynak Platformunun ve yeni nesil eğitim modeli olan 42 Yazılım Okullarının kuruluşuna öncülük eden Fatih Kacır, Türkiye’nin Otomobili Togg teknoloji yol haritasının oluşturulması ve hayata geçmesi süreçlerinde çalışmıştır.

2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi, Ulusal Yapay Zeka Stratejisi, Milli Uzay Programı, Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi, Mobilite Teknolojileri ile Akıllı Yaşam ve Sağlık Teknolojileri Yol Haritası çalışmalarına öncülük etmiştir.

ASELSAN ve Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı yönetim kurulu üyesidir.

Mehmet Fatih Kacır Nereli?

Mehmet Fatih Kacır aslen Giresun’ludur. Baba tarafında Giresun İli Şebinkarahisar İlçesi nüfusuna kayıtlıdır.

3 Haziran 2023 tarihinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan kabinede Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak görevlendirilmiştir.

Evli ve 2 çocuk babası olan Fatih Kacır, çok iyi düzeyde Almanca ve İngilizce bilmektedir.

Resmi instagram hesabı @mfatihkacir ‘dır.
Mehmet Fatih Kacir3 jpg

Cevap Yaz

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya giriniz