Hasan Cihat Örter

Hasan Cihat Örter Besteci, Gitar Virtüözü, Aranjör, Yazar ve Uluslararası müzik sanatçısı’dır. Hakkında merak edilen bir çok sorunun cevabı. Aslen nereli? Kaç yaşında? doğum yeri? eğitimi, kısaca hayatı ve biyografi bilgileri.

1958 yılının Ekim ayında İstanbul, Üsküdar’da dünyaya gelmiştir. Yedi göbek İstanbul, Üsküdar, Salacaklı, anne tarafı Sivas, Suşehri Erdek, Hamamlı Köyüne göçmüş, büyük büyük Dedesi ise Trabzon, Sürmene’den İstanbul’da, Sultan Abdülmecid’in Sarayına önce yorgancı başı olarak gitmiş, ardından çalışkanlığı ve zekası ise Mabeyinciliğe kadar yükselmiştir.

Müzisyen bir ailede yetişen Hasan Cihat Örter’in amcası Rebetiko sanatçısı Buzukî Erol Örter, Babaannesi ise piyanist’tir. Bu nedenle 2 – 3 yaşlarında harika çocuk olarak piyano ve keman ile tanışarak müziğe başladı. Daha sonra klasik gitar ile tanıştı ve ilk ciddi derslerini de 5 yaşından itibaren 1963 ve 1968 yılları arasında Prof. Antonio Doumezitch’ten almış, dersler beş sene sürmüştür. Ayrıca Jazz gitar ile de ilgilenmeye başlamış, 12 yaşında Üsküdar, Bağlarbaşı Halk Evinde küçük orkestralarda çalışmaya başlayarak profesyonel olmuştur.

Hasan Cihat Örter kariyeri;

Üsküdar Musıki Cemiyeti’nde 1970 ve 1974 arasında Emin Ongan’ın Türk Müziği Derslerine katılmış, makam ve nazariyat dersleri almıştır. Şeref Çakar, Alaattin Pakyüz, Amir Ateş ve Ercüment Batanay’dan da Türk Müziği dersleri aldı. Bağlama üstadı Şemsi Yasdıman ile Türk Halk Müziği araştırmasına yönelik çalışmalar ve bağlama üzerine sentezler geliştirmiştir.

Mürşidi Prof.Dr. Ahmet Yüksel Özemre ile Tasavvuf üzerine dersler alan Hasan Cihat Örter, Kadıköy Ticaret Lisesi’nden mezun olmuştur. Mezuniyetin ardından Boston, Berklee Müzik Akademisi’nden (Berklee College of Music) özel burs kazanmış ve Amerika’ya gitmiştir. Amerika’da Kompozisyon ve Armoni derslerini tamamlamış ardından 4 yıllık okulu iki senede üstün Master’s Degree derece ile bitirmiştir.

1979 ve 1980 arasında (Anotolian Folk Song’s Composotions) William G. Leavitt, Barrie Nettles, Oliver Nelson ile çalıştı. Jazz Composer Gordon Delamond’un tavsiyesi ile Belçika Kraliyet Liege Konservatuarı’nda, daha önce aldığı yüksek kompozisyon dersleri ile doktora çalışması yaptı. (Türk müziği çok sesli denemeler. Müzikle Terapi) Tezleri kitap olarak sunuldu.

1980’de Türkiye’ye vatani görevi için dönmüş askerlik görevini tamamlamış ve 1983 yılından itibaren Turhan Yükseler büyük orkestra çalışmaları ve Osman İşmen ile stüdyo çalışmalarında bulunmuştur.

1000’den fazla sanatçının albümüne klasik gitar, perdesiz gitar e elektro gitar vb. enstrümanları çalarak katkıda bulunmuştur. Ayrıca reklam, belgesel ve Lale Oraloğlu, Seden Kızıltunç, Numan Paknel, Sevtap Çapan ve Murat Batıkan Avcı’nın yazdığı Eski Köylüler adlı tiyatro müzikleri yaptı.

1989’da kurulmuş olan Kent Orkestrası’na kadrolu sanatçı olarak girip 8 sene hizmet etmiş sonrasında kendi isteği ile ayrılmıştır. 1994’te Doç. Dr. Ahmet Kurtaran’nın ricasıyla Modern Folk Üçlüsüne girdi, orada gitar çalıp vokal müziği yaptı ve bu grubun aranjörlüğünü üstlendi. 1995’te Amerika’da Uluslararası Houston Jazz Festivali’ne bu grup ile katıldı.

Harbiye Açık Hava Konseri (MFÜ. 1996) Aynı Grup ile 7 Şehirde Konserlere katılan Örter, aynı sene Uluslararası Akbank Jazz Festivali’nde grubu ile çalmıştır. Kıbrıs 1. Girne Altın Zeytin yarışmasında Beste ve Şarkıcılık dalında 1. oldu, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarları Rektörlüklerince; “Türk Müziğine Hizmet Etmiş Öncü Büyüklerimiz Ödülüne” layık görülmüştür.
Dr. Hasan Cihat Örter televizyon;
Bizim Sazımız – Bizim Cazımız, Ne Var ? Ne yok? TRT programına orkestrasıyla canlı müzik yaparak katıldı. Sürgündeki Devlet, Menderes, Kızıl Güneş, Sultan Galiyev, Dünden Bugüne (Tgrt), Kıbrıs Belgeseli (Show Tv), Kıbrıs Belgeseli Sound-Track Clip, Cumhuriyet Belgeseli, Osmanlı’nın Doğuşu, (TRT 2), Fatih ve Fetih (TRT 1), Doğduğum Topraklar (TRT), Son Tanıklar (TRT), Atatürk Belgeseli TRT 1, Van Gölü Havzasında Selçuklu İzleri. Summer University 2003 – İstanbul Tanıtım Müzikleri (42 ÜLKE – 72 ŞEHİR), gibi 300’e yakın belgesele özgün ve jenerik müzikleri yapan isimdir.

Cemal Reşit Rey Gençlik Festivali, Uluslararası Gitar Festivali (C.R.R. Ocak 2001), (2002), (2003), (2004), (2005), İstanbul Müzik Şenliği, 1995 Akbank Jazz Festivali gibi birçok Uluslararası festival de çaldı.


TRT 2 ekranlarında yayınlanmış olan Müzik ve Biz isimli programı hazırlamış ve sunmuştur. Program 4 sene sürmüş, ayrıca STV. de 3 sene canlı olarak benzeri daha önce yapılmamış Geceyi Örten Müzik isimli programın altına imzasını atmıştır. Sanatçı yapmış olduğu sanatsal çalışmalar ile 3000’e yakın ödül almıştır.

Günümüze kadar 8 adet kitabın altına imzasını atmıştır. Bir çok marş bestesi vardır. (TCDD. DEVLET DEMİR YOLLARI BESTESİ, TRAFİK CANAVARI İLE MÜCADELE DERNEĞİ BESTESİ, POLİS KOLEJİ MARŞI, ELAZIĞ 8. KOLORDU MARŞI, BEŞİKTAŞ SPOR KLUBÜ MARŞI, ÜSKÜDAR BESTESİ, ÜMRANİYE BESTESİ, BANDIRMA, SARI PAŞA SENFONİSİ, ORDU GİTAR FESTİVALİ BESTESİ, ÖZTÜRKLER MARŞI, BURHAN FELEK LİSESİ MARŞI, TC.80.YILMARŞI (TÜRKİYE) gibi.

Usta sanatçının ismi Salacaktaki İskele Arkası Sokak adı değiştirilerek, Bestekar Hasan Cihat Örter Sokağı ismi verilmiştir. Ordu İli Barosunca Türkiye’de ilk olarak Fahri Avukatlık ünvanı verilmiştir. Elazığ Fahri Hemşehri Beratı almıştır. Sanatçı Amerika, Rusya, Hollanda, Belçika, İngiltere, Fransa, Yugoslavya, İspanya, İtalya, Almanya, Hindistan, Azerbaycan, Afganistan (Nato-ISAF) ve Kıbrıs gibi 70 ülkede konserler ve resitaller vermiştir.

Albümleri, çalışmaları, iletişim bilgileri vb. hakkında daha detaylı bilgiler için resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz. http://www.hasancihatorter.com.tr

Cevap Yaz

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya giriniz