Cahit Arf

Cahit Arf hakkında merak edilen tüm soruların cevapları. Doğum tarihi, ölüm tarihi, kaç yaşında ve neden öldü? Matematik dünyasının unutulmaz isimleri arasına ismini altın harflerle yazdıran Cahit Arf hakkında kısaca hayatı ve biyografi bilgileri. Adını Matematiğe vermiş bir bilimcidir, özellikle ülkemizde Matematiğin simgesi olarak tanınan dünyaca ünlü matematikçi’dir.

1910 yılının Ekim ayında dünyaya gelen Cahit Arf Yunanistan, Selanik doğumludur. Balkan savaşı’nın başlaması sonucu ailesi ile birlikte İstanbul’a göç etmiştir. Henüz çocukluk yaşlarında iken yaratıcı zekası ön plana çıkmaya başlamıştır.

13 Eylül 1980 tarihinde KTÜ’nde Doktorasını aldığı törende, ailesinde bir mahalle çocuğu kavramı olduğunu, bu nedenle ailesi tarafından sokağa salınmadığını, bu nedenle kendi içine kapanık olduğunu, oyunlarını kendi başına kurup, kağıttan oyuncaklar yapıp, oyuncaklar icat ettiğini ve sürekli etrafını gözlemlediğini belirtmiştir.


1926 yılında ise ailesi Cahit Arf’ı daha iyi bir eğitim alabileceğini düşünerek Fransa’ya gönderilmiştir. Fransa’da Ecole Normale Superieure’den yüksek öğrenimini tamamlamış oradan öğretmen olarak 1932 yılında Kastamonu Lisesi’ne atanmak istemiştir. Ancak çevresinin yönlendirmesi ile bir süre Galatasaray Lisesi’nde matematik öğretmenliği yapmış, 1933 yılında ise İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’ne Doçent adayı olarak atanmıştır.

1937 yılında Doktora yapmak için Almanya Göttingen Üniversitesi’ne gitmiş orada tez hocası Hasse ile beraber çalışmıştır. Sonucunda ise Hasse-Arf Teoremi olarak bilinen doktora çalışmasını 1938 yılında tamamlamıştır.

Ardından Türkiye’ye dönmüş ve İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde Profesör ve Ordinaryus Profesörlüğü ünvanlarını almış, 1962 yılına kadar çalışmalarını sürdürmüştür.

Daha sonra Robert Koleji’nde matematik dersleri vermeye başlayan Cahit Arf, 1964 senesinde (TUBİTAK) Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu ilk bilim kurulu başkanı olmuştur.

Cahit Arf çalışma hayatı;

Amerika’da araştırma ve incelemeler yapmış, Kaliforniya Üniversitesi’nde konuk öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. 1967 yılında tekrar Türkiye’ye döndü. Döndükten sonra her ne kadar Kanada ve Amerika’da bulunan üniversitelerden konuk öğretim üyesi teklifleri gelmiş olsa’da, Ortadoğu Teknik Üniversitesinden bir telefon’da uçak biletinin bile alındığı belirtilmiş ve ardında ODTÜ’de çalışmaya başlamıştır.

1980 yılında emekli olan Cahit Arf’ın özellikle TÜBİTAK’ın gelişmesinde büyük emekleri olmuştur. Ayrıca yine TÜBİTAK’a bağlı Gebze Araştırma Merkezin çalışmış, 1983 yılından 1989 yılına kadar Türk Matematik Derneği başkanlığı yapmıştır.

Cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında ortaya çıkan ve kendi ismi ile anılan Arf Sabiti, Arf Halkaları ve Arf Kapanışları terimlerini bulmuş, matematik ve bilim dünyasına önemli katkılar sağlamıştır. Alman matematikçi Helmut Hesse ile beraber, Hesse-Arf Kuramı’nı geliştirmiştir.

Kendisine 10 Türk Lirasının arka yüzünde yer verilmiştir. Özellikle cebir alanında yaptığı çalışmalar ile tüm dünyada ün kazanmıştır. Geometri problemlerinin pergel veya cetvel yardımı ile çözülebileceği hakkında çalışmalar gerçekleştirmiştir.

TÜBİTAK Bilim Ödülünü kazanmış, onuruna cebir ve sayılar teorisi üzerine uluslararası bir sempozyum düzenlenmiştir. 1984 yılında Halkalar ve geometri üzerine İstanbul’da ilk konferanslar düzenlenmiştir. Matematik’te geometri kavramı üzerine bir makale sunan Cahit Arf 26 Aralık 1997 yılında İstanbul, Bebek’te 87 yaşında iken kalp krizi sonucu hayata gözlerini yummuştur. İstanbul Üniversitesi’nde yapılan bir törenin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilmiştir.


Cahit Arf Sözleri;

İki kere iki nasıl dörtse, bende o kadar akılcıyımdır.
Elime Kur’an’ı aldığımda Allah’a, elime kalemi aldığımda kendime inanıyorum.
Çocukluğumda benim için üç şey vardı. Matematik, tarih ve politika, ama matematik zaten hepsini anlatan şeydi.
Matematik esas olarak sabır olayıdır. Belleyerek değil keşfederek anlamak gerekir.
Bilim ve inanç birbirinden farklı şeylerdir. İki ayrı unsurdur, ama bilim ve inanç yan yana gelirse çok şey başarırlar. Bilim ve inancın birbirine ters düşmemesi gerekmektedir.
Matematik zaten her zaman vardı, İnsanoğlu onu buldu.
Ben matematiğe hayatımı adadım, karşılığında bana hayatımı geri verdi.
Gerçekten evrenin sırrını arıyorsanız, benim yaptığım gibi sayılara gelin. Sonsuzluk her şeyin cevabıdır. Sayı sonsuzdur.
İnsanoğlu bir gün sonsuza dek yaşamayı matematikle bulacaktır.

Wikipedia da ise hayatı ve hakkında belirtilen bilgiler şu şekildedir. https://tr.wikipedia.org/wiki/Cahit_Arf

Cevap Yaz

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya giriniz