Ebru Baybara Demir

Ebru Baybara Demir Basque Culinary World Prize’da 2 sene üst üste dünyanın en iyi 10 şefi arasında girmiştir. Başarıları ile adından söz ettirmeye devam eden Ebru Demir hakkında merak edilenler, kısaca hayatı ve biyografi bilgileri.

Ebru Baybara Demir Kimdir? Aslen Nereli?

1976 yılında dünyaya gelen Ebru Baybara Demir aslen Mardin’lidir ve Mardin’de doğmuştur. Henüz 25 yaşında iken yılın girişimci işkadını seçilmiştir. Marmara Üniversitesi Turizm Rehberlik Bölümü mezunudur. Mezuniyetin ardından 1999 senesinde memleketi Mardin’e yerleşmiştir.

Memleketi Mardin’i turizm ile tanıştırma hayali ile yola çıkmış, çalışmaları ile şehrin ilk turistik işletmesi olan Cercis Murat Konağı’nı açmıştır. 15 seneden fazladır, Anadolu Mutfağı üzerine çok geniş çaplı araştırmalar yapmaktadır. Bir şef olmaktan daha da öte, Mardin başta olmak üzere bölgede birçok sosyal gastronomi projesini hayata geçiren isim olmuştur. Bu çalışma süreci boyunca, projeleri ile ulusal ve uluslararası birçok ödülün sahibi olmuştur.

Gastronomi dünyasının Nobel’i sayılan Basque Culinary World Prize’da 2 sene üst üste dünyanın en iyi 10 şefi arasına giren ilk ve tek Türk şef olarak kayıtlara geçmiştir.

Ebru Baybara Demir Ülkemizi, BM Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından düzenlenen Dünya Gastronomi Turizm Forum’un da temsil etmiştir.

2019 senesinden beridir sosyal gastronomide dünya otoritelerinin bir araya geldiği, İrlanda’da düzenlenen Food on the Edge Zirvesi’nde de hayata geçirdiği projelerin sunumlarıyla sosyal gastronomi alanında ülkemizi temsil etmektedir.

Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurucularındandır. Bu kooperatif çatısı altında, Mezopotamya’nın en eski buğdaylarından Sorgül Buğdayı’nın çoğaltımı, Şemim Sabunları, El Ele Elden Ele Mağazası ve online satış platformu üzerine çalışmalar yapmıştır. Diyarbakır’da başlayan ve Yaşamı İyileştiriyoruz sloganı ile ülkenin birçok iline yayılan Biyobozunur Atık Projesini hayata geçirmiştir.

Mardin’de Cercis Murat Konağı’nı açmıştır. Ayrıca Sabunhane 1890 projesini de hayata geçirmiştir. Sabunhane 1890, Türkiye’nin ilk altıncı duyu restoranı olarak adlandırılmaktadır.

2022 yılında Türk Mutfağımın duayenlerinin bir araya geldiği gastronomi sektörünün en önemli sivil toplum örgütü, Mutfak Dostları Derneğinin düzenlemiş olduğu 3. Altın Kaşık Ödüllerinde, Pandemi döneminde İlham Verenler Özel ödülünü almıştır. Ayrıca sayamadığımız bir çok ödülün de sahibi olan Ebru Baybara Demir çalışmalarını aralıksız olarak sürdürmektedir.

Başarılı girişimci, iş kadını ve şef Ebru Baybara Demir evli ve üç çocuk annesidir.

Cevap Yaz

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya giriniz