Mine Sun

Mine Sun hakkında merak edilen oyunculuk kariyeri. Peki kaç yaşında? aslen nereli? hangi sinema filmlerinde rol aldı? kısaca hayatı ve biyografi bilgileri.

1944 yılının Nisan ayında dünyaya gelen Mine Sun Koç burcudur. Giresun doğumlu usta oyuncu geçmiş yıllardan itibaren Türk sinema dünyasına damgasını vuran usta oyuncularımızdandır. Selçuk Kız Enstitüsü Orta Bölümünden mezun olmuş 1961 senesinde sinema dünyasına adım atmıştır. Sinema dünyasında Mine Sun ismini kullanan başarılı oyuncunun gerçek ismi ise Bilgay Karadayı’dır. 1963 senesinde Ses Mecmuası tarafından gerçekleştirilen Kapak Yıldızı Yarışmasında finalist seçilmiş ve ismini duyurmayı başarmıştır.

Mine Sun oynadığı sinema filmleri;

1961 – Kalp Yarası
1963 – Üç Öfkeli Genç
1964 – Adalardan Bir Yar Gelir Bizlere, Keşanlı Ali, Yılların Ardından (Füsun)
1965 – Altın Şehir (Nurhan), Başlık (Perişan), Ekmekçi Kadın, Horoz Nuri, Kanunsuzlar, Kasımpaşalı – Korkunç Vurgun, Kasımpaşalı Recep (Nur), Murtaza (Selma), Seven Kadın Unutmaz (Selma), Turist Ömer Dümenciler Kralı, Çapkınlar Kralı.
1966 – Akşam Güneşi (Necmiye), Çalıkuşu (İhsan Amca kızı), İki Yabancı (Aylin).
1967 – Affet Beni, Amansız Takip, Bir Şoförün Gizli Defteri (Temiz), Korkunç Yumruk (Handan), Malazgirt Kahramanı Alpaslan, Samanyolu, Seni Affedemem (Necla), İmparator Atilla’nın Demir Yumruğu.
1968 – Kader Ayırsa Bile
1969 – Acı Yalan, Asılacak Kadın, Emmioğlu, Mete Han Amazonlara Karşı (Prenses Anet’in nedimesi), Mini Etekli Kızlar (Ajan Kız), Tarkan Camoka’ya Karşı, Tel Örgü, Zalimin Zulmü Varsa.
1970 – Cehennemde Şenlik Var, Darıldın mı Cicim Bana (Selma), Son Günah (Münire), Sonsuz İhtiras, İste Kölen Olayım (Jale).
1971 – Altın Prens Devler Ülkesinde, Asker Ahmet, Ateş Parçası, Aşkımı Kanla Yazdım, Büyük Acı (Selma), Hedefte İmzam Var (Yeliz), Kara Memed (Mine), İdamlık (Suzan), Şerefimle Yaşarım.
1972 – Acı Pirinç (İşçi), Akrep Mustafa (Yalnız Kadın), Arzu ile Kamber (Bey Kızı), Aşkın Kaderim Oldu (Nermin), Bitirim Kemal, Cezanı Çekeceksin, Gülizar (Mine), Hayat Mı Bu? (Nevin), Para, Tahir ile Zühre, Ustura Behçet, Yirmi Yıl Sonra (Leyla), Ölüm Kanunu, Ölüme Yaklaşma.
1973 – Aşkın Zaferi – Aşk ve Vatan (Lamia)
1973 – Kır Çiçeği (Gül), Kızım (Şahit), Pir Sultan Abdal (Pir Sultan Abdal’ın eşi), Umut Dünyası, Zalim Avcı (Ayşe), Çılgın Kız ve Üç Süper Adam, Üç Dev Adam (Nadya), İki Süngü Arasında (Nesrin).
1974 – Alo Polis, Battal Gazi’nin Oğlu (Ayşe Hatun), Doktor Civanım, Erkek Dediğin Böyle Olur (Doktor), Ne Hakem.
1975 – Bahtı Kara Yarim (Meral), Bekardır Ne Yapsa Yeridir, Bize Koca Gerek (Mine), Hopla Kalbim Hopla – Hadi Canım Sende, Horoz Gibi Maşallah (Sekreter), Keloğlan İş Başında (Leman), Yarın Olmaz Şimdi (Hale), Şimdi Sıra Kimde.
1976 – Arabacının Aşkı (Zühtü’nün Karısı), Korkusuz Cengaver (Şahin Beyin Karısı), Silah Kardeş Elinde, Yarınsız Adam (Kemal’in Karısı).
1977 – Avrupa Macerası, Sarmaş Dolaş (Dansçı)
1978 – Petrol Kralları (Filiz)
1980 – Duy Kalbimin Feryadını, Sevgi Dünyası (Anne Hatice), Sabırlı Kullar.
1983 – Türkiyem
1986 – Garipler de Sever, Kader Böyle İstedi, Melek Yüzlü Cani – Nefret, Çıkmaz Sokak (Video).
1987 – Dökülen Yapraklar (Rıza’nın Kızı – Video), Tanık, Vurmayın (Elvan).
1988 – Es Deli Rüzgar (Elif)
1993 – Behlül-i Dana Hz., Gecem ve Gündüzüm, Hüdayi Yolu – Aziz Mahmud Hüdai Hz. (Hüdayi’nin eşi), Oğlum ve Ben, Çok Özel İlişkiler, İstanbul’un Orta Yeri Sinema.
1994 – Gülcan 1, 2 ve 3, Yarasa (Mustafa’nın annesi).
1996 – Nefes Alamıyorum (Anne)
2000 – Karlar Eriyince, Yalnızlar.

Oynadığı diziler ise;

1984 – Parkta Bir Sonbahar GÜnüydü (Konkenci Kadın)
1988 – Dünya Fraggle
1989 – Şeytanın Kurbanları
1992 – Aysarının Zilleri
1993 – Solan Gül (Cehle)
1993 – Son Fasıl
1997 – Böyle mi Olacaktı
2005 – Beşinci Boyut

Mine Sun geçmiş yıllarda reji asistanı ve yönetmen Uğur Duru ile bir evlilik gerçekleştirmiştir. Günümüzde ise oyunculuk kariyerini noktaladığı için ve medyadan uzak bir yaşam sürdüğü için hakkında daha detaylı bilgilere ulaşılamamaktadır.

Cevap Yaz

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya giriniz