Aysel Gürel

Aysel Gürel hakkında merak edilen soruların cevapları. Kimdir? nereli? kaç yaşında öldü? yazdığı şarkılar, eserler, kısaca hayatı ve biyografi bilgileri.

Aysel Gürel Kimdir? Nereli?

20.000′ in üzerinde şarkı yazmış, bir söz yazarıdır. Mesleğinde saygın bir yere sahip olup, renkli kişiliğinden dolayı deli kadın olarak nam saldı. 07 Şubat 1929 yılında Denizlide dünyaya geldi. Baba tarafından aslen Erzincan’lıdır. Kısa süre sonra ailesinin Trabzon’a taşınmasıyla hayatında köklü değişikler oldu. Aysel Gürel’in babası savcı annesi ise doğum ebesiydi. Trabzon’da ki ilk ikametgahı rum konağı oldu. Burada doğayla içi içe yaşamış ve ilham almıştır. Diğer yaşıtlarından farklı olarak şiirler yazıyor, korkularına meydan okuyup geceleri mezarlıklarda geziyordu. Karadeniz’in asi sularında yüzerken bir çok yaşıtını asi dalgaların yutması onun gözünü korkutmamış olup, kendisininde en az üç kere boğulma tehlikesi atlatmasına neden olmuştur.

Aysel Gürel Evliliği:

İlerleyen yıllarda İstanbul’a taşınmış ve gençliğindeki dillere destan güzelliği ile namı Fatih güzeline çıkmıştır. Fakat bu tabloya rağmen kendisi kimseye meyil vermemiştir. Ancak evliliği de hayatı gibi alışılmışın dışında gerçekleşti. Çocuk yaşlarda tiyatroya merak saran Gürel, 25 yaşındayken bir tiyatro oyunu esnasında tanıştığı gazeteci Vedat Akınla beraberken büyük bir sürprizle evlenme teklifinde bulunmuştur. Bu evlilikten herkesin yakından tanıdığı oyuncu Müjde Ar ve Mehtap Ar dünyaya geldi. Henüz Mehtap Ar’a hamileyken kocası tarafından aldatılınca evliliğini bitirme kararı aldı. Yaşadığı bu hayal kırıklığı yüzünden bir daha hiçbir zaman evlenmeye cesaret edemedi. Aynı dönem de ailece çok yoğun maddi imkansızlıklar içine girdiler. Üç ayda bir devletten aldığı 91 TL maaşla geçinmeye çalıştı iki çocuğuyla. Karınını bile doyurmakta zorluk çektiği bu dönemde akşam yemeği vakitleri çocuklarını da yanına alarak komşularına oturmaya gitti. Ama teklif edilmeden sofraya oturmadılar. Aç kaldı ama hiçbir zaman mizacını bozmadı.

Aysel Gürel Stili, Tarzı Hayata Bakışı:

Özgün yaşam tarzının yanı sıra ilginç saç renkleri, saç modelleri ve giyimi ile sıkça gündemi meşgul eden renkli bir kişilikti Aysel Gürel. Bir röportajında “Döpiyesi giyip herkes gibi bir tarzım olsa asla bu kadar insana ulaşamaz arada kaynar giderdim” diyerek açıklıyordu. Bakımlı şen şakrak ve entelektüel bir kadın olan Gürel, geçen yıllar içerisinde Türk sinemasında da boy göstermeye başladı. Özellikle Ağır Roman filminde kızı Müjde Ar ile sergilediği performans adını sinema tarihine altın harflerle yazılmasına neden olmuştu.

Şarkı sözlerinde kah ünzile ile Anadolu da erken yaşta evlendirilen kız çocuklarını kah son bakış ile 1980 darbesinin en genç kurbanı Erdal Eren’i andı. Yazdıkları neredeyse her kalbe dokundu. Nereden geliyor bu ilham dediklerindeyse “ilham bana gelmez, çünkü ben ilhamın kendisiyim” diye cevap verdi. Ama en çokta aşkı işlemişti dizelerinde, ömrünü yaşadığı aşklarla geçirmişti çünkü. Bu yüzden ölesiye yazdı, bıkmadan-usanmadan. Sevdanın son vuruşu bestesi vefatında sonra kalorifer peteğinin arasında bulunmuştur. Kendisini Türk kadınının bilinç altı olarak tanımladı.

Aşk kadını olarak adlandırıldı ama aşka inanmadığını insanın bir patatese bile aşık olabileceğini söyleyerek ret etti. Eğlenmeyi ve eğlendirmeyi çok seven biriydi. Zerrin Özer annesini kaybedince onu üç gün koynunda uyutup teselli edecek kadar anaç, bir evsiz çöpleri karıştırırken ellerini kesmesin diye jiletleri kağıda saracak kadar diğergamdır. En zengin olduğu yıllarda Nişantaşın da çöpleri karıştırarak ilerde birgün herkes çöpleri karıştırabilir mesajı veriyordu.

Aysel Gürel Ölümü:

Türkiye’nin anarşist, deli kadını Aysel, 17 Şubat 2008 tarihine gelindiğinde bir kez daha şaşırttı herkesi. Gökkuşağından bir rengi söküp, tabutuna kondurdu, giderken de yanında götürdü. Akciğer kanserinden veda etti sevenlerine. Kızına anlattığı vasiyetinde şunları söylüyordu Türk kadınlarına “Bilsinler ki ben seksen yaşıma kadar çalıştım ve dimdik ayaktayım. Çalışmak ve ayakta kalmak güç ama ben başardım. Tüm kadınlarda başarabilir”

Şarkıları Ajda Pekkan, Asya, Nilüfer, Burcu Güneş, Sezen Aksu, Zerrin Özer, Gökben, Hakan Peker, Sertab Erener, Tayfun, Yonca Evcimik, Muazzez Ersoy, Coşkun Sabah, Sinan Özen, İzel Çelik Ercan, Nalan, Selda Bağcan, Aşkın Nur Yengi, Bülent Ersoy, Nükhet Duru, Tarkan, Jale ve Mazhar Fuat Özkan gibi bir çok ünlü sanatçının albümlerinde yer almıştır.

Aysel Gürel oynadığı filmler;

İnadım İnat (Kendisi) TV Dizisi (2005), Bendeniz Aysel TV Dizisi (2005), Ectasy TV Filmi (2001), Şarkıcı (Madam Sofi) Sinema Filmi (2000), Fosforlu Cevriye TV Filmi (2000), Ağır Roma (Puma Zehra) Sinema Filmi (1997), Bizim Aile (Konuk Oyuncu) TV Dizisi (1995), Olacak O Kadar (Kendisi) TV Dizisi (1986), Kupa Kızı(Nilgün’ün Annesi) Sinema Filmi (1986), Yansın Bu Dünya (Hacer) Sinema Filmi (1977), Vur Gözünün ÜstüneVur Gözünün Üstüne (Nigar Altunuzade) Sinema Filmi (1977), Kan Sinema Filmi (1977), Enayiler Kralı (Kaynana Afitab) Sinema Filmi (1977), Bir Tanem (Cavidan) Sinema Filmi (1977), Beyaz Kuş (Şaziye) Sinema Filmi (1977), Aşk Dönemeci Sinema Filmi (1977), Şoför Mehmet (Mehmet’in Annesi) Sinema Filmi (1976), Öyle Olsun (Ayşe’nin Annesi )Sinema Filmi (1976), Ölüme Yalnız Gidilir Sinema Filmi (1976), Tantana Kardeşler (Nezaket) Sinema Filmi (1976), Seni Sevmekle Suçluyum (Sedatın Kayınvalidesi) Sinema Filmi (1976), Lüküs Hayat (Şevketin Hanımı) Sinema Filmi (1976).

Leş Kargaları (Anne) Sinema Filmi (1976). Korkunç Şüphe Sinema Filmi (1976), Kaybolan Saadet (Kemalin Annesi) Sinema Filmi (1976), Kader Utansın (Hayat Kadını) Sinema Filmi (1976), Arzu (Nermin) Sinema Filmi (1976), Çin İşi Japon İşi (Doktor) Sinema Filmi (1975), Sevgili Halam (Aysel) Sinema Filmi (1975), Amigo Hüsnü Sinema Filmi (1975), Ah Bu Kadınlar Sinema Filmi (1975), Taşralı Kız Sinema Filmi (1974), Silemezler Gönlümden (Müdire) Sinema Filmi (1974), Olmaz Böyle Şey (Ev Sakini) Sinema Filmi (1974), Hop Dedik Kazım Sinema Filmi (1974), Düşmanlarım Çatlasın (Hemşire) Sinema Filmi (1974), Doktor Civanım Sinema Filmi (1974), İki Süngü Arasında (Mahkûm) Sinema Filmi (1973), Çoban (Madam) Sinema Filmi (1973), Kahbe / Bir Kız Böyle Düştü Sinema Filmi (1972), Gümüş Gerdanlık (Öğretmen Hanım) Sinema Filmi (1972), Üvey Ana (Aysel) Sinema Filmi (1971), Mıstık (Cariye) Sinema Filmi (1971), Altın Prens Devler Ülkesinde (Büyücü) Sinema Filmi (1971), Zorla Evlendik (Habibe) Sinema Filmi (1962), Beş Hikaye (1. Bölüm (Hizmetçi)) Sinema Filmi (1962), Tek Kollu Canavar Sinema Filmi (1954), Meyhane Köşeleri Sinema Filmi (1954), Yurda Dönüş Sinema Filmi (1952).

Cevap Yaz

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya giriniz