Claude Shannon

Claude Shannon kimdir? Mesleki kariyeri, hayatı, merak edilen bilinmeyenleri, ölümü ve kısaca biyografi bilgileri.

Claude Shannon doğum tarihi, doğum yeri, eğitim hayatı;

Dünya tarihinin en önemli matematikçileri arasında gösterilen Claude Shannon 1916 yılının Nisan ayında Amerika, Michigan’da dünyaya gelmiştir. Claude Elwood Shannon ve Sr.Mabel Wolf Shannon çiftinin oğlu’dur. Boğa burcudur. Matematikçi kimliğinin yanı sıra kriptografici (matematiksel yöntemler bütünü) ve elektrik Mühendisi’dir.

Henüz 16 yaşında Lise’ye başlaması gerekirken Michigan Üniversitesi’nde eğitim görmeye başlamış 20 yaşında iken 1936 senesinde elektrik mühendisi ve matematikçi olarak çift ana dal ile Lisans eğitimini tamamlamıştır.


Ardından, 21 yaşında, 1937 yılında Massachusetts Institute of Technology’de yüksek lisans tezini hazırlamıştır. Tez olarak ise Röle ve Anahtarlama Devrelerinin Sembolik Analizleri isimli çalışmasında elektromanyetik rölelerin Boole cebiri kullanarak basitleştirilebileceğini göstermiştir.

Bu şekilde bilim dünyasına, İngiliz matematikçi, eğitimci ve filozof, George Boole’un 1854’te geliştirdiği cebiri, anahtar ve rölelerden oluşan elektrik devrelerine uygulayarak anahtarlama cebirini kurması onun en büyük katkısı olmuştur.

Günümüzde ise bu sayede kullanılmakta olan dijital bilgisayarların yapı taşı olan elektrik anahtarlarının kullanılmasının temelini atan isim olmuştur. Günümüze kadar makalesine YirmiSekizBin’den fazla atıfta bulunulmuştur. Günümüze kadar tüm zamanların en iyi tezi olarak adlandırılan bu çalışması ile hem döneminin, hem geçmişin hem de günümüzün en iyi tezinin altına imzasını atmıştır.

Çağımızda Claude Shannon, Enformasyon teorisi ve Bilgi kuramının babası ve kriptolojinin öncüsü olarak adlandırılmaktadır.

Daha sonra II. Dünya Savaşı döneminde Bell Labaratuvarlarında yangın kontrol sistemleri ile kriptografi üzerine çalışmalara başlamıştır. 1943 yılında İngiliz asıllı, kriptanalist ve matematikçi Alan Turing ve Turing Makinesi ile tanışmıştır ardından birlikte çalışmaya başlamıştır.

Claude Shannon evlilik ve aile hayatı;

1949 yılında Mary Elizabeth Moore ile evlenmiştir. Bu evliliğinden Margarita isminde bir kızı, Robert James ve Andrew Moore isimlerinde iki oğlu olmuştur. Ölene kadar evliliği devam etmiştir.

Yaşamının sonlarına doğru Alzheimer rahatsızlığı ile uğraşmış, son yıllarını bir bakım evinde geçirmek zorunda kalmıştır. Claude Shannon 84 yaşında 24 Şubat 2001 tarihinde, Amerika, Medford, Massachusetts’te yaşamını yitirmiştir.

Claude Shannon ödülleri;

Tez yayınlandıktan sonra 1940 senesinde henüz 24 yaşında gencecik delikanlı iken, Alfred Nobel Amerikan Enstitüsü Amerikan Mühendisleri Ödülünü kazanmıştır. Ayrıca 1940 yılında Mühendislik Alanında Amerika Ulusal Bilim Madalyası, Fritz John Ödülü ve IEEE Onur Madalyası almaya hak kazanmıştır.

Eserleri, The Mathematical Theory of Communication, 1949 İletişimin Matematiksel Kuramı.

Cevap Yaz

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya giriniz