Dünyaca ünlü nöroloji uzmanı Prof. Dr. Derya Uldüz, kronik baş ağrısı (migren) tedavisinde çığır açıyor. Katıldığı televizyon programları, YouTube videoları ve aynı zamanda uzmanlara yönelik hazırladığı sunumlar ve bilimsel çalışmalarla da tanınan bir isimdir.
Derya Uludüz Kimdir?
İsmini ilk defa duyan arkadaşlarımız için kısaca bahsetmek gerekirse, kendisi beyin damar hastalıkları ve çocuk nörolojisi uzmanıdır.
Derya Uludüz’ün nereli olduğunu ve yaşını merak edenler için biraz bilgi verelim. Aslen Trabzonlu olan Uludüz, 6 Mayıs 1973 tarihinde doğmuştur.
EĞİTİM HAYATI
Orta ve lise eğitimini doğduğu yer olan Trabzon’da tamamlamıştır. Lisans ve uzmanlık eğitimlerini ise İstanbul’da tamamlamıştır.
Eğitim Türü | Okul | Eğitim Dönemi |
Lise | Trabzon Anadolu Lisesi | 1984-1991 |
Lisans | İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi | 1991-1997 |
Beyin Cerrahı İhtisası | Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi | 1998 |
İç Hastalıkları Rotasyonu | İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi | 1999-2000 |
Çocuk Nörolojisi Rotasyonu | İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi | 2000 |
Psikiyatri Rotasyonu | İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi | 2000 |
Nöroloji İhtisası | İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi | 2000-2004 |
2011 Yılında Doçent Unvanı Aldı.
Nöroloji alanında sürekli olarak kendini geliştiren Uludüz, 2011 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi tarafından Nöroloji Doçenti unvanını almıştır.
Doçent unvanını aldıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri’ndeki University of Minnesota’da beyin damar hastalıkları üzerine çalışmalar yapmıştır.
2017 Yılında Profesör Unvanı Aldı.
1991 yılında başladığı tıp eğitimi, 2017 yılında profesör unvanı almasıyla devam etmiştir.
Prof. Dr. Derya Uludüz Nerede Görev Yapıyor?
Lisans eğitimini tamamladığı İstanbul Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmanın yanı sıra koordinatör, komite üyesi ve komisyon başkanı gibi çeşitli pozisyonlarda bulunmuştur.
Prof. Dr. Derya Uludüz, Beyin 360 Beyin Sağlığı Merkezi’ni kurmuştur.
Adres: Hürriyet Mücahitleri Sokak, No:10/A Etiler, Beşiktaş – İstanbul
Telefon: 0212 777 51 53
Bu merkez, klasik tıp anlayışından farklı bir yaklaşımı benimseyerek bütüncül beyin sağlığı hizmetleri sunmaktadır. Beyin 360, hem modern tıbbi yöntemleri hem de bütüncül terapileri bir arada sunarak hastalarına geniş kapsamlı bir sağlık desteği sağlamayı hedeflemektedir.
Beyin 360 Beyin Sağlığı Merkezi, klasik tıp anlayışından önemli farklarla ayrılıyor. Klasik tıp genellikle hastalıkların tedavisine odaklanırken, Beyin 360 sağlıklı yaşamı teşvik etmeyi ve bütüncül sağlık hedeflerini desteklemeyi amaçlıyor.
Bu merkez, hastalık odaklı yaklaşımlar yerine, bireysel ihtiyaçlara uygun, kişiye özel tedavi planları geliştirerek hastalarına daha kapsamlı bir sağlık hizmeti sunmaktadır. Bu yaklaşım, her bireyin benzersiz olduğunu ve dolayısıyla her birine özel tedavi gerektirdiğini vurgulamaktadır.
Prof. Dr. Derya Uludüz Hangi Hastalıklara Bakıyor?
Prof. Dr. Derya Uludüz, beyin sağlığı alanında pek çok araştırma ve makaleye imza atmış bir uzmandır. Aynı zamanda, Beyin 360 Beyin Sağlığı Merkezi’nde gelişmiş tedavi yöntemlerini uygulamaktadır.
Fibromyalji ve Yorgunluk
Prof. Dr. Derya Uludüz, özellikle fibromyalji gibi karmaşık ve teşhisi zor olan hastalıkların teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmıştır. Fibromyalji, genellikle kadınlarda daha sık görülen ve ağrılı kas romatizması olarak da tanımlanan bir durumdur. Bu hastalık, kronik ağrılarla karakterize olup özellikle sırt ve boyun bölgesinde yoğunlaşan ağrılar kişiyi oldukça rahatsız edebilir. Fibromyalji’nin teşhisi zor olduğundan dolayı sıklıkla depresyon ile karıştırılabilmektedir.
Baş Ağrısı Tedavisi
Baş ağrısı, yetişkinler arasında yaygın bir sağlık sorunu olup, çeşitli türleri ve nedenleri vardır. Baş ağrıları, hafiften şiddetliye değişebilir ve zamanla kronikleşebilir. Kronikleşen baş ağrılarında, ağrı kesicilerin etkisiz hale gelmesi yaygındır. Bu durumda, tedavi sürecinde ilk adım genellikle ağrının altında yatan nedenin doğru bir şekilde tespit edilmesidir.
Baş ağrısı türleri arasında özellikle dikkat çekenler:
Migren: Zonklayıcı bir ağrı ile kendini gösteren migren, genellikle ışık ve sese karşı hassasiyet, bulantı ve hatta görme bozuklukları gibi ek semptomlarla birlikte gelir.
Küme Baş Ağrısı: Bu tür baş ağrısı, genellikle kişiyi uykudan uyandıracak kadar şiddetli ve ani olur. Ağrı genellikle göz çevresinde yoğunlaşır ve bölgesel olarak hissedilir.
Hipertansiyon Baş Ağrısı: Yüksek tansiyona bağlı olarak gelişen baş ağrıları, genellikle sabah saatlerinde daha şiddetli olabilir ve sürekli bir baskı hissi ile karakterize edilir.
Nöroplastisite
Beyin hücrelerinin yenilenmesi anlamına gelen nöroplastisite, 360 Beyin Sağlığı Merkezi’nden bahsederken, kliniğin sadece hastalıkları tedavi etmekle kalmadığını, aynı zamanda sağlıklı yaşam, yaşlanma ve hastalıkların önlenmesine yönelik çözümler ürettiğini belirtmiştim.
Yaşın ilerlemesi ve başımıza gelen istenmeyen kazalar sonucu beyin hücreleri ölmekte ve onların yerine yeni hücreler üretilmemektedir. Prof. Dr. Derya Uludüz’ün sunduğu çözüm önerilerinde, komşu hücrelerin ölen hücrelerin yerini alarak etki göstermesi sağlanmaktadır. Bu hizmetten sağlıklı tüm bireylerin yararlanmasını öneriyoruz.
Beyin Felci
İnme, beynin bir kısmının oksijen yetersizliği nedeniyle hasar görmesi olarak tanımlanır ve beyin felci olarak da bilinir. İskemik ve hemorajik olmak üzere iki gruba ayrılan bu sorun, beyin ve beyine giden damarlarda daralma veya yırtılma sonucunda ortaya çıkar. Dünya genelinde her yıl 15 milyon ve üzerinde insanın inme sorunu yaşadığı bilinmektedir.
Nevralji
İnsanın yaşayabileceği en ciddi ağrılar arasında yer alan nevralji, sinir ağrısı olarak da bilinir. Soğuk algınlığı ve damar sertliği gibi durumlarda sıkça görülür. Aynı şekilde, multiple skleroz hastalarında da yaygın olarak rastlanan bir durumdur. Diğer ağrılardan farkı, yanıcı, batıcı ve adeta elektrik çarpması gibi bir his yaratmasıdır.
Alzhaimer
Yaşa bağlı olarak ortaya çıkan ve unutkanlığı ifade eden bir hastalık olan Alzheimer, öyle bir unutkanlık ki insan bir daha eve dönemeyebilir ve hatta ailesini bile tanıyamayacak hale gelebilir. Alzheimer nedenleri arasında beyinde toksik proteinlerin birikmesi öne çıkmaktadır. Tabii ki tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte araştırmalar devam etmektedir.
Genetik hastalıklar arasında yer alan Alzheimer için 40 yaş üzeri herkesin dikkatli olması gerekmektedir; 65 yaş ve üzeri için ise risk en üst seviyeye ulaşmaktadır. Alzheimer’den korunmak için beyni etkili bir şekilde çalıştırmak önemlidir. Ezberleme, en etkili yöntemlerden biri olarak kabul edilir.
Unutkanlık Testine Katılmak İster misiniz?
Alzheimer hastalığının başlangıç noktası olan akut unutkanlık, önlem alınmazsa kronik hale gelebilir ve hatta Alzheimer gibi ciddi hastalıklara neden olabilir. Beyin 360 Merkezi’nin ücretsiz sağladığı bir hizmetten bahsetmek istiyorum. “BrainUp 360 Unutkanlık Testi” ile unutkanlık seviyenizi 5 dakikalık bir test ile ölçebilirsiniz.
Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak teste hemen başlayabilirsiniz. https://beyin360.com/test/unutkanlik-testi/ Cinsiyetinizi ve yaş bilgilerinizi girdikten sonra karşınıza çıkan sorulara evet veya hayır cevapları vererek testi tamamlayabilirsiniz.
Prof. Dr. Derya Uludüz’ün Muayene ve Tedavi Ücretleri Ne Kadar?
Hocamız ile görüşmek isteyenlerin en çok merak ettiği hususlar arasında muayene ve tedavi ücretleri yer almaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın aldığı karar doğrultusunda, internet sitelerinde muayene ve tedavi ücretleri hakkında bilgi verilmesi yasaktır. İletişim bilgilerinden ulaşarak daha fazla bilgi alabilirsiniz.
BİLİMSEL ÇALIŞMALAR
Prof. Dr. Derya Uludüz, eğitim ve akademisyenlik hayatı boyunca birçok bilimsel makaleye imza atmıştır. Ayrıca birçok bilimsel kitap ve kitap bölümü de bulunmaktadır. Aşağıda bilimsel çalışmalarından sadece birkaç örnek yer almaktadır. Daha fazla yayın bilgisine ulaşmak için aşağıda yer alan bağlantıyı kullanabilirsiniz. https://www.deryauluduz.com/yayinlar/
Hazırladığı ve Yönettiği Tezler
- Pediatrik Nöroloji: ESES Epilepsili olgularda klinik elektroensefalografik ve tedavi yaklaşımları
- Başağrısı: Servikosefalik arter diseksiyonlarında başağrısı özellikleri ve migren sıklığının araştırılması-2016 (Nöroloji Anabilim Dalı- Uz. Öğ. Dr. Toghrul Mastanzade)
Bilimsel Kitap ve Kitap Bölümleri
- Uluduz, D., A Child with Thunderclap Headache. In: Abu-Arafeh I and A. Özge. Headache in Children And Adolescents: A Case-Based Approach. Chapter 30. Springer eds, 2016.
- Uluduz, D., B. İnce, ‘Kardiyoembolik İnmelerin İkincil Korunması’, ‘Santral Sinir Sistemi Damarsal Hastalıkları’, Kumral E, ed. Güneş Tıp Kitabevleri, Ankara, Sayfa 1055-1066, (2011).
Yurt Dışında Yayınlanan Bilimsel Makaleler
- Atalar AÇ, Genç H, Ur Özçelik E, Bolay H, Uluduz D, Unal-Cevik 1st, Kissani N, Luvsannorov O, Togha M, Ozge A, Baykan B; Head-MENA-A study group. Other primary headache disorders: Data from the HEAD-MENA-A study in Africa, Asia, and the Middle East. Clin Neurol Neurosurg. 2024 Jan;236:108112.
- The prevalence of headache disorders in children and adolescents in Mongolia: a nationwide schools-based study. Luvsannorov O, Anisbayar T, Davaasuren M, Baatar O, Batmagnai K, Tumurbaatar K, Enkhbaatar S, Uluduz D, Şaşmaz T, Solmaz ET, Steiner TJ. J Headache Pain. 2020 Sep 1;21(1):107. doi: 10.1186/s10194-020-01175-6.
Yurt İçi Hakemli Dergilerde Yayınlanan Bilimsel Yayınlar
- Kobabaşoğlu N., D. Uludüz, ‘Bir olgu nedeniyle obsesif kompulsif bozukluk ve şizofreni birlikteliğine çok yönlü bakış’, Yeni Sempozyum Dergisi, 39, 13-18, (2001).
- Apaydın H., S. Ozekmekci, D. Uluduz, Y. Hatano, Y. Mizuno, N. Hattori, ‘Parkinson Hastalığında homozigot PARK7 mutasyonu: iki kardeş olgu sunumu’, Turk Nöroloji Dergisi, 14, 172-178 (2008).