Nevzat Tarhan hakkında merak edilen tüm soruların cevapları. Evli mi? Kimdir? Nereli? Eğitimi, Çalışmaları, Hayatı ve Biyografisi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan 1952 yılında Amasya’nın Merzifon İlçesi’nde dünyaya gelmiştir. 1969 yılında Kuleli Askeri Lisesini, 1975 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirmiştir. GATA stajı, Kıbrıs ve Bursa kıta hizmetinden sonra 1982 yılında GATA’da Psikiyatri uzmanı olmuş ve Erzincan ve Çorlu’da hastane hekimliği sonunda GATA Haydarpaşa’da yardımcı Doçent (1988) ve Doçent (1990) olmuştur. Klinik direktörlüğü de yapan Nevzat Tarhan, Albaylığa 1993 yılında, Profesörlüğe ise 1996 yılında yükselmiştir. 1996-1999 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesinde öğretim üyeliği ve Adli Tıp Kurumunda bilir kişilik yapmış ve kendi isteğiyle emekli olmuştur. 1998 yılında Memory Center of America’nın Türkiye temsilciliğini almıştır ve 2006 yılında NPİSTANBUL Hastanesini, 2011 yılında kazanımlarını vakfederek Üsküdar Üniversitesini kurmuştur. Halen bu kurumlarda çalışmaya ve desteklemeye devam etmektedir.
Nevzat Tarhan kariyeri, çalışmaları;
İnanç ve bilimi, fikir ve düşünce hayatında birleştirmeyi başarmış ve sonuçlarını da şahsi ve sosyal hayatına taşımış bir ilim adamıdır. Uzun yıllar büyük emekle ve araştırmalara dayanarak sürdürdüğü psikiyatrik uzmanlığındaki bilgilerini, 40 tanesi uluslararası olmak üzere 150’ün üzerindeki yayına aktarmayı başarmıştır. Bu eserleri sayesinde Türkiye’de hem görsel hem de yazılı basında takip eden büyük bir okuyucu kitlesine ulaşmış ve çalışmalarını çok büyük bir ciddiyet ve hassasiyetle gerçekleştirmiştir.
Çalışkanlığının ve başarılarının temelindeki ana etken hayat felsefesi ve manevi bakış açısıdır. Dünya ile sınırlı olmayan, hem dünya hem de ahireti kapsayan hayat görüşü onu her işi gerçekleştirirken Yaratıcısının huzurunda olduğu bilincinden kaynaklanmaktadır. Bu da onun araştırmaya, gözleme ve ispata dayanan inanç esaslarını kâinatın şahitliğinde bilimi ele alarak Allah’ın evrende yansıyan özellikleriyle bağlantısını kurarak okuyucularının önüne sunmasıdır. Kâinat ile Kur’an’ı birbirini destekler şekilde anlatmayı başaran nadir ilim adamlarındır. İlim adamı kimliğini hayatına indirgemeyi başarmanın yanı sıra öğrendiği hakikatleri başkalarına taşımayı, nakletmeyi kendisine amaç edinmiştir.
Bu farklı bakış açısının temellerinin kaynağı, gençlik yıllarından beri okuduğu ve hayatına rehber ettiği Kur’an-ı Kerim’dir. Hayatın manasını ve varoluşu sorgulayan genç insanlar gibi o da üniversite yıllarında “Tesadüfi varoluş, Hayatın anlamı, Darwinizm, Kötülükler neden var, Din ihtiyacı, İnanmanın Psikolojisi, Ölümden sonra yaşam var mı, İnsanın akıl ve ruhu nasıl doyum sağlar?” gibi sorulara, Kur’an’dan açıklamalarla ve ilmi araştırmalarıyla da ispatlayarak okuyucularıyla paylaşmıştır.
Psikiyatri uzmanı olması nedeniyle toplum hayatını da yakından gözlemleyen Tarhan, sosyal yaşamın doğru analizini yaparak “Toplum Psikolojisi”nin önemine katıldığı etkinliklerde, tv-radyo, sosyal medya programları ve gazete-dergi röportajları gibi pek çok farklı mecrada değinmektedir.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan her zaman insana yatırımı hedef almış ve maddi-manevi kaynaklarını bu yönde kullanmıştır. Bütün yaptıklarına toplumun çoğunluğu da şahit olmaktadır. Ömrünün sonuna kadar da aynı hedefleri manevi bakış açısı altında sürdüreceğini davranışlarıyla ve icraatlarıyla ifade etmektedir.
Halen; Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörlüğü ve 2006 yılında Türkiye’nin ilk nöropsikiyatri hastanesi olarak kurulduktan sonra 2017’de Türkiye’nin ilk Avrupa’nın ise 2. Beyin Hastanesi olarak faaliyetlerine devam eden NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini de yürütmektedir.
40′ı uluslararası olmak üzere 150′nin üzerinde yayını vardır. İngilizce ve Almanca bilmekte, iki çocuk babasıdır.