Nadia Murad

Nadia Murad 2018 yılında Nobel Barış Ödülü sahibi olarak tüm dünyaya ismini duyurmuştur. Kimdir? nereli? kaç yaşında? Hayatı ve kısaca biyografisi.

1993 yılında dünyaya gelen Nadia Murad Irak doğumludur. Irak Sincar kenti Kocho köyünde doğup büyümüştür. Çiftçi bir ailenen evladıdır. Yaşadığı köy 2014 yılında IŞİD’in saldırısına uğramış olan ilk Ezidi köylerden birisidir.

Köye düzenlenen saldırının ardından, sadece bir kaç gün içinde binlerde Ezidi erkeğinin öldürüldüğünü, binlerce çocuk ve kadının ise kaçırıldığını belirtmiştir. Altı erkek kardeşi ve annesi öldürülenler arasında yer almıştır. Nadia ise seks kölesi olarak çalıştırılmak üzere kampa götürülmüştür.

Nadia Murad Nasıl kaçtı? IŞİD’in elinden nasıl kurtuldu?

Verdiği röportaj’da ve basına anlattığı üzere, esir olarak bulunduğu odadan Nadia’yı esir olarak tutan kişi evin kapısını kilitlemeyi unutmuştur. Bunu fırsat bilerek kaçmayı başarmış, komşu bir aileye sığınmıştır. Ardından Müslüman aileninde yardımı ile kaçarak Duhok kentinde, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki bir mülteci kampına sığınmıştır.

Özellikle IŞİD tarafından kendisine uygulanan fiziksel ve cinsel şiddet nedeni ile tüm dünya ismini duymuştur. Hayatında yaşadığı bunca olumsuzluklara acılara rağmen bu olayların üstesinden gelmiş günümüzde İnsan Hakları Savunucu olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Kongo’da cinsel şiddete maruz kalmış olan insanlara yardım elini uzatan Denis Mukwege ile birlikte Nobel Barış Ödülüne layık görülen Nadia Murad, IŞİD tarafından kaçırılmış 3 ay esir kalmıştır. Tutsaklık döneminde şiddetin yanı sıra cinsel saldırılara maruz kalmış, ellerinden bir şekilde kurtulmayı başarmıştır. Daha sonra hayatı Yezidi katliamını duyurmak için sürdürmeye karar vermiştir.

Sincar saldırısında ailesini yitiren Nadia Murad, BBC ile yaptığı röportaj’da IŞİD’in elinden müslüman bir ailenin yardımı ile kurtulduğunu dile getirmiştir. 2016 yılında kendisi gibi katliamdan kurtulan Lamiya Başar ile birlikte Avrupa Parlementosu Saharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü’ne layık görülmüştür. Aynı sene içerisinde BM İyi Niyet Elçisi seçilmiş, Avrupa Konseyi Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü’ne de layık görülmüş. Tören konuşmasında Yezidi katliamını soykırım olarak değerlendirmiş, IŞİD elemanlarının uluslararası ceza mahkemelerinde yargılanmaları gerektiğini belirtmiştir.

2017 yılında yazdığı, Son Kız: Bir Anı isimli kitabında tutsaklık dönemini kitaba satır satır işleyen Nadia Murad terör örgütlerinin yaşadığı bölgeyi nasıl etkilediklerini, neler yaşandığını anlatmıştır. Günümüzde yaşantısını Almanya’da sürdürmektedir. 2018 yılında Ezidi İnsan hakları savunucusu Abid Shamdeen ile nişanlanmıştır.

Cevap Yaz

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya giriniz