Virginia Woolf

Virginia Woolf yaşam öyküsü, hayatı, yazdığı eserleri ve daha bir çok hikayesi ile tarih boyunca büyük bir merak uyandırmıştır. Hakkında merak edilenler, kısaca hayatı ve biyografi bilgileri.

Virginia Woolf Kimdir?

Yazmış olduğu kitapları ve eserleri ile tanınan Virginia Woolf İngiliz asıllı yazar, feminist, romancı ve eleştirmen’dir. 25 Ocak 1882 tarihinde Victoria devrinin şöhretli yazarlarından, Sir Leslie Stephen’in kızı olarak dünyaya gözlerini açtı. Daha önce başkalarıyla evli olan anne ve babası ikinci evlilikleri ile birlikte mutluluğu yakaladı.

Woolf’un yedi kardeşinden dördü anne ve babasının daha önceki evliliklerinden dünyaya geldi. İçinde yaşadığı Victoria dönemine olan nefretini her zaman dizelerine yansıttı. Dönemin gerici toplum yapısı nedeniyle okula gidememiş ve kendini evde geliştirmeye başladı. Ailesinin beşinci çocuğu olan Virginia Woolf henüz 13 yaşına girmişken ağır bir grip yüzünden annesini kaybetti. Annesinin ölümü kendisinde psikolojik problemlere sebep olmuş ve bir süre insanlardan uzaklaşmayı tercih etmiştir. Her ne kadar babasını sevmediği söylense de vefatından sonra ikinci bir psikolojik buhran geçirmiş, kendi kendine konuşma, hatta halüsinasyon görme gibi durumlara neden oldu.

Virginia Woolf Hayatı;

Bunca olumsuz duruma rağmen bir yandan da hayatı bırakmamış, resim yapmaya, yazı yazmaya ve hatta yaşantısında bazı değişikliklere yer vererek içinde bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtulmayı amaçladı. Bu dönemde dizelerinde yıpranmış olsa da henüz yenilmemiş bir kadın olduğuna vurgu yaptı.

Babasının ölümünün ardından kardeşlerini de yanına alarak, Londra ya bağlı Bloomsbury taşındı. Bu olay onun sanat hayatındaki önemli bir dönüm noktası olacaktı. Bloomsbury o dönemde ünlü edebiyatçıların yaşadığı seçkin gazetelerin ve dergilerin basıldığı, önemli eleştirmenleri bünyesinde barındıran bir yerdi. Bu durum voolf’un cinsellik ve kadının varoluşu hakkında modern ve özgür bir düşünce yapısına kavuşmasını sağladı.

Bulunduğu grubun içinde ünlü ekonomist John Mayner Keynes, Ts Eliot ve bir dönem yazarın kitap kapaklarını da çizmiş olan kardeşi Vanessa Bell de vardı.

Woolf 1909 yılında Leadell Strech ile nişanlanmış fakat kısa bir süre sonra ayrılmıştı. Bu ayrılık sonunda bir çok flörtü olmasına rağmen bir türlü mutluluğu yakalayamamıştı. Aradan geçen bir yılın ardından ünlü yazar Leonard Woolf ile tanışmış ve evlenmiş ve herkesce bilinen Woolf soyadını almıştı. Bu ilişki Virginiayı cinsel yönden pek memnun edemese de manevi açıdan fazlası ile tatmin etmekteydi. Eşi için bir basım evi açan Leonard Wollf, yazarın kitaplarının yayımlanmasında büyük bir destek vermişti.

Virginia Woolf Yazarlık Kariyeri:

1915 yılında basılan dışa yolculuk (The Voyage Out) kitabında annesinin ölümünü nasıl atlattığını anlatarak eleştirmenlerin dikkatini çekmişti. Bu kitap sonrasında herkes onu yaşam hırsı ile dolu bir kadın olarak tanımlamaktaydı. Ancak Virginia Woolf’u yeterince tanımıyorlardı.

Mrs Dalloway ve Dalgalar(The Waves) adlı kitaplarında düşünme biçimini olduğu gibi iç diyaloglarla aktarmak olan bilinç akışı tekniğini uygulayarak, edebiyata katkısını doruklara ulaştırdı. Yazar eserlerinde eş cinsel yakınlıklara da bol bol yer vermiştir. Öteki romanlarından farklı olarak tümüyle özgün bir düşünce eseri olan Orlando adlı romanını o dönemdeki sevgilisi Vita Sackville West’e adamıştı. Bu nedenle Leonard Woolf eşinin yayınlanacak günlüklerinde kadınlara olan ilgisinden bahsettiği aşk hayatı yerine yazarlığının ön plana çıkmasını istemişti.

1929 tarihli Kendine Ait Bir Oda adlı kitabında “kadınlar yüzyıllardır erkeği olduğunda iki kat daha büyük göstermenin tatlı gücüne sahip büyülü aynalar gibi hizmet vermişlerdir. Bu güç olmasaydı dünya bir bataklık ve vahşi bir ormandan ibaret olacaktı. hiçbir savaşımızın zaferi bilinmeyecekti.” diyen Wollf kadınlara olan kapılarını ardına kadar aralayarak feminist eserlerinden birini tamamlamış oldu.

Virginia Woolf Neden İntihar Etti?

Panik depresif özellikte olan Woolf 22 yaşından itibaren üç kere intihar teşebbüsünde bulunmuştur. Son zamanlarda yeteneğini kaybettiğini düşünmeye başlamıştı. Bu durum depresyona girmesine sebep olmuştu.

28 Mart 1941 tarihinde eşine ithafen “Canım yine deliriyorum o berbat dönemlerden birine daha tahammül edemeyeceğimizi düşünüyorum bu kez iyileşmeyeceğim sesler duymaya başlıyorum bu yüzden en iyisi ne ise onu yapacağım. Daha fazla mücadele edemem” yazan Woolf, 59 yaşındayken eşine hayatını daha fazla mahvedemem adlı satırları ardında bırakarak evinden ayrıldı.

Evinin hemen yakınındaki Moons nehrine giderek ceplerini taşlarla doldurdu ve kendini nehrin serin sularına bıraktı. Bu intihardan seneler sonra Woolf’un intihar sebeplerinden birisininde üvey kardeşlerinin senelerce cinsel tacizine maruz kalması olduğu gerçeği ortaya çıkmıştır.

Virginia Woolf Kitapları;

Dışa Yolculuk (1915)
Gece ve Gündüz (roman) (1919)
Jacob’un Odası (1922)
Mrs Dalloway (1925)
Deniz Feneri (roman) (1927)
Orlando: Bir Yaşamöyküsü (1928)
Dalgalar (roman) (1931)
Yıllar (1937)
Kendine Ait Bir Oda (1929)
Londra Manzaraları (1931)
Flush, Bir Köpeğin Romanı (1933)
Üç Gine (1938)
Perde Arası (1941)
Virginia Woolf’un Günlükleri
Yaşam Bir Düştür Uyanmak Bizi Öldürür
Pazartesi ya da Salı (1921)

Kaynak: https://www.britannica.com

1 Yorum

  1. Merhabalar,

    Virginia Woolf’un kalemiyle ‘’Kendine Ait Bir Oda’’ kitabıyla tanışmıştım ve beni gerçekten çok etkilemişti. Kitaptaki en sevdiğim sözü şuydu: ‘’İsterseniz kitaplıklarınıza kilit vurun; ama zihnimin özgürlüğüne vurabileceğiniz ne bir kilit var ne de bir sürgü, ne de kapatabileceğiniz bir kapı.’’ Kitaptan altını çizdiğim ve kulağıma küpe edindiğim 12 alıntıyı okumanız üzere sizinle de paylaşmayı çok isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/virginia-woolf-kendine-ait-bir-oda-romanindan-kulaga-kupe-yapilasi-12-alinti/

    Sevgilerimle,
    edebiyatla ve sağlıkla kalın.

Cevap Yaz

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya giriniz