Rıza Çolakoğlu

Rıza Çolakoğlu hakkında merak edilenler. Kaç yaşında? aslen nereli? eserleri, çalışmaları, kısaca hayatı ve biyografi bilgileri.

Irak Aslı Türkmen Şair ve Yazar ve Folklor araştırmacısı ve Çevirmen Rıza Mushin Rıza Ali Çolakoğlu 1952 yılının Temmuz ayında Irak’ın Türkmen Kenti Telafer’de dünyaya gelmiştir.

Öğretmen, Şair, Yazar, Folklor araştırmacısı ve Çevirmen olarak bir çok çalışmanın altına imzasını atmıştır.

İlköğretim eğitimin Kara Koyunlu Köyü’nde, Lise eğitimini ise Telafer’de tamamlamıştır. Ardından, Musul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden mezun olmuştur.

Mezuniyetin ardından bir süre öğretmenlik yapmış, daha sonra Türkiye’ye giderek Doktora yapmak isterken yedek askerliğe alınmıştır. Sonrasında ise siyasi suçlu olarak tutuklanmış ve 7 sene hapis cezasına çarptırılmıştır. Hapishaneden çıktıktan sonra, muhalif fikirleri nedeni ile görevden uzaklaştırılmıştır. Bu sebeple ailesinin geçimini sağlayabilmek için bir mağaza açarak yaşamını sürdürmek zorunda kalmıştır.

Saddam Hüseyin iktidarı sona erince kısa bir süre Türkmen Edebiyatçılar Birliği Telafer Şubesini idare eden Rıza Çolakoğlu, sonradan Irak Türkmen Vefa Hareketinin Telafer şubesini açmıştır. O dönemde Su Başı adında hem Türkçe hem de Arapça başyazarlığını yaptığı bir bülten çıkarmış, daha sonraları Telafer Kültür Topluluğu-Enformasyon Sorumlusu olarak hizmetlerini sürdürmüştür. O sırada da Türkçe başyazarlığını yaptığı Telafer bültenini yayınlamış, 2009 senesinde Irak Türkmen Cephesinin Telafer ikinci kolunu açmıştır.

Rıza Çolakoğlu, Türkmen Edebiyatçılar Birliği, Irak Edebiyatçı ve Yazarlar Birliği, Irak Halk Şairleri Birliği ve Türk Dünyası Edebiyatçılar Birliği üyesidir.

Rıza Çolakoğlu Eserleri;

1- Yaşamak İçin
2- Ben Ölecek İnsan Değilim
3- Herkes İçin Şiirler
4- Barış Marşı
5- Mutlu Bir Yarına Doğru
6-Herkes İçin Şiirler-Yeni Harflar
7- Hıdır İlyas Destanı
8- Telafer Folkloru
9- Hülyam Dilberi (Şiir)
10- Sınırsız Ses Destanı
11- Memleketim Telâfer İçin Şiiler
12- Şiir Defteri
13- Ben Ve Âlem
14- Geçi Kuyruğu
15- Huryat ne Manilerim
16- Şiirle Piyes
17- Hayatımdan Yapraklar
18- Sürgünden Şiirler
19- Değişik Yazılar
20- Öykülerim
21- Hak Yolunda Ölenler
22- Telâfer Şairleri
23- Hazin Senfoni
24- Dağların Ötesindeki Şehir

Bu eserlerden başka Türkçe ve Arapça birçok yazısı yayımlanmıştır. Ayrıca Türkçe’den Arapça’ya, Arapça’dan Türkçe’ye çevirdiği şiirleri de vardır.

Cevap Yaz

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya giriniz