Nazan Öncel

blank

Nazan Öncel Türk müzik dünyasının başarılı sanatçıları arasında yer almaktadır. Hakkında ise hayranları tarafından aslen nereli? kaç yaşında? eğitimi, albümleri gibi bir çok sorunun cevabı merak konusudur. Kısaca hayatı ve biyografi bilgileri.

1956 yılının Şubat ayında İzmir’in Karşıyaka İlçesi’nde memur bir baba ve öğretmen bir annenin 2. yıldönümlerinde dünyaya gelmiştir. Henüz 6 yaşında iken notaları öğrenen Öncel, çok küçük yaşlardan itibaren müzik ile ilgilenmeye başlamış, buda ailesinin dikkatinden kaçmamıştır. Pınar Güvenel ve Neylan Okan isimlerinde yine müzik ile ilgilenen iki kız kardeşi vardır. Boyu 1.60 cm, kilosu 60, burcu ise kova’dır.

Nazan Öncel müzik kariyeri;

Kamera karşısına ise henüz 5 yaşında iken 1961 senesinde ilk ve tek olan sinema filmi Acı Tesadüf’te çocuk oyuncu olarak yer çıkmıştır. Edebiyat bilgisini babası Muzaffer Bey, notayı ise annesi Raziye Hanım’dan öğrenmiştir.

Ortaokul döneminde gitar çalmaya ve şarkı söylemeye başlamış, mezun olduğu okulun kutlamaları için okul müdüründen davet almış, solo mandolin çalmıştır.

1969 senesinde ilk sahne tecrübesini Kervanlar Orkestrası’nda 3 sene kadar devam ettirmiştir. 1971 senesinde henüz 15 yaşında iken kurmuş olduğu Çılgınlar Grubu ile beraber düğün ve festivallerde sahne almış, şarkılarını seslendirmiştir.

1975 senesinde İzmir Radyosu tarafından düzenlenen bir şarkı yarışmasına Annem adlı bestesi ile katılmış ve yarışmadan 1. olarak ayrılmıştır. 1978 senesinde ise İstanbul’da Sana Kul Köle Olmuştum ismi ile ilk 45’liğini piyasaya sürmüştür. Bu şarkı tüm televizyon ve radyolarda büyük bir ilgi görmüştür. 1982’de ilk Long Play’i Yağmur Duası yayınlandı.

1991’de tamamının kendisine ait olduğu şarkıların barındığı Bir Hadise Var albümü ile yoluna devam etmiştir. Özellikle müzik severlerin günümüzde de büyük bir keyifle dinlediği ve efsane olan Gitme Kal Bu Şehirde isimli şarkıyı, karlı bir kış günü İstanbul, Kurtuluş’ta bodrum katında bulunan evinde yazmıştır. Daha sonra Aynı Nakarat, Aşık Değilim Olabilirim, Nokta Nokta, Leylim Yar gibi bir çok eseri, 90’lı yılların önemli pop klasikleri arasında yerini almıştır. Devamında ise Aşk Beklemez, Geceler Kara Tren, Ben Böyle Aşk Görmedim, Dillere Düşeceğiz Seninle gibi şarkıları ile gönülleri fethetmiştir. Börekler Açarım isimli şarkısı ise radyocular tarafından ülkenin ilk anonim pop şarkısı olarak kabul edilmiştir.

Nazan Öncel hakkında kısa kısa;

Sanatın müziğe çok iyi katkısı olduğunu düşünen başarılı sanatçı resim ile uğraşmaktadır. Ayrıca bir süredir sahne kostümlerini kendisi dikmektedir. Rahmetli annesinin çocukken kendisine dikiş dikmeyi öğrettiğini dile getirmiştir. Hatta oğlu Serkan Öncel’i 7 yaşına kadar diktikleri ile büyüttüğünü sözlerime eklemiştir.

2000 senesinden bu yana düzenli olarak yazdığını belirten Öncel, 1986 senesinde İstanbul’a ilk geldiği sene Can Yayınları’ndan Erdal Öz’ün yanına gitmiştir. Aradan bir kaç gün geçtikten sonra kendisine Erdal Öz’ün dönüş yaptığını, o dönemde ise Muhasebeci’de çalıştığını aktarmıştır.

Çocukluk yıllarının zor geçtiğini, pek te mutlu ve maddi yönden iyi bir şekilde geçmişe sahip olmayan ünlü isim hayat ile mücadele ederken eğitimi de ıskalamıştır. Ancak ilerleyen süreçte açıktan Lise’yi bitirmiş. Ayrıca Menşei California olan New Port Üniversitesi’nde Davranış Bilimleri üzerine Üniversite’den, Engellilerin toplumla bütünleşmesinin sosyal analizi üzerine verdiği master tez ile mezun olmuştur.

Evli mi? eşi, çocukları;

1973 senesinde Salih Öncel ile evlenmiş ancak evliliği 1985 yılında son bulmuştur. Bu evliliğinden Serkan Öncel isminde bir oğlu vardır. Serkan Öncel ünlü sanatçının tek çocuğudur. İkinci evliliğini ise Akşit Togay ile gerçekleştiren Öncel’in eşi Akşit Togay, 25 Mayıs 2017 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yummuştur.

Diskografi;

1975 – Canın İsterse (TRT Televizyonlarına çıkmaya hak kazandığı ilk şarkı)
1975 – Yalnız Kalpler
1978 – Sana Kul Köle Olmuştum (45’lik Melodi Plak)
1981 – Neden (Eurovision Yarışma bandı) (ilk on beş)
1981 – Bir Zamanlar (TRT Emisyonu)
1982 – Bizden Sesler 1981
1982 – Hırçın Kız (Eurovision Yarışma bandı) (ilk on beş)
1982 – Yağmur Duası (L.P. Uzun Çalar)
1991 – Bir Hadise Var (Albüm)
1994 – Ben Böyle Aşk Görmedim (Albüm)
1995 – Göç (Albüm)
1996 – Sokak Kızı (Albüm)
1999 – Demir Leblebi (Albüm)
2004 – Yan Yana Fotoğraf Çektirelim (Albüm)
2005 – Bir Şarkı Tut (3’lü Albüm)
2006 – 7’n Bitirdin (Albüm)
2009 – Hatırına Sustum (Albüm)
2010 – Tuttum Bırakmam (Single)
2011 – Hayvan (Albüm)
2014 – Bazı şeyler (Albüm)
2015 – Aşkitom (Single)
2016 – Sakin Ol Şampiyon (Single)
19 Mart 2018 – Durum Şarkıları (Albüm)

Eserlerini seslendiren bazı sanatçılar;

Geçmişten günümüze Nilüfer, Mabel Matiz, Nükleer Başlıklı Kız, Tarkan, Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Gülşen, İbrahim Tatlıses, Sibel Can, Özcan Deniz, Nükhet Duru, Aşkın Nur Yengi, Gülben Ergen, Ferhat Göçer, Emre Altuğ, Burcu Güneş, Emel, Yonca Evcimek, Atiye, Banu Zorlu, Tuğba Ekinci, Ahmet Koç, Seren Akıska, Tuğba Özerk, Gül Erda, Emir, Sezen, Pınar – Cihat, Gülen, Yılmaz Sarper, Yıldız Kaplan, Kaiti Garbi, Nelly Makdessy, Enbe, Yılmaz Morgül, Ahmet Kaya, Mutaf, Doğa, Murat Yılmaz Yıldırım ve Ömür Gedik.

Cevap Yaz

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya giriniz