Muazzez İlmiye Çığ

Tarihçi, bilim insanı ve Sümerolog kimliği ile tanınan Muazzez İlmiye Çığ 1914 yılında Bursa’da dünyaya gelmiştir.

Aslen Kırım’lı göçmenlerden olan Muazzez İlmiye Çığ’ın babası Kırım’dan Amasya Merzifon’a, annesi ise Bursa’ya göç etmiştir.

Ailesi İzmir’de yaşantısını sürdürürken Yunan işgali nedeni ile Çorum’a yerleşmiş, Muazzez İlmiye Çığ’da ilköğretim eğitimine Çorum’da başlamıştır. Daha sonra Bursa’ya taşınmış, özel bir okulda Fransızca ve Keman dersleri almıştır.

Ardından Bursa Kız Öğretmen Okulundan mezun olmuş, babasının mesleği olan öğretmenliği kendisi devam ettirmek üzere Eskişehir’e atanmıştır.

Sonrasında ise Anadolu Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Hititoloji bölümünden mezun olmuştur.

Bir çok çalışmanın altına imzasını atan Çığ, Almanya, Amerika ve Finlandiya’dan gelen uzmanlar ile birlikte Sümeroloji alanında yayınlar yapmıştır. Almanya Münih’te Oryantalistler Kongresine katılmış, Roma’da Hitit Sergisini almış ve Londra’ya götürmüş, 1972 senesinde ise Arkeoloji bölümünden mezun olmuştur.

Emekliliğin ardından bir dönem yurt dışında yaşayan Muazzez İlmiye Çığ, 1988 senesinde Philadelphia’da Asuroloji kongresine katılmış, Philadelphia Üniversitesi Müzesi Tabletler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kramer ile beraber yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Sümer Edebiyatına yeni konular kazandırmış, eksik bilgileri tamamlayan isim olmuştur.

Yapmış olduğu bu çalışmalar neticesinde 2000 senesinde İstanbul Üniversitesi tarafından kendisine Fahri Doktor Ünvanı verilmiş, 2005 yılında ise Osmaniye’nin Çardakköyünde Anadolu Kültür Araştırmaları Derneği tarafından Özgür İnsan ödülüne layık görülmüştür. 2007’de Vatandaşlık Tepkilerim isimli kitabında, Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek suçlaması ile yargılanmış ve ilk duruşmada berat etmiştir.

1 Yorum

Cevap Yaz

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya giriniz