Abidin Dino

Abidin Dino hakkında merak edilen tüm soruların cevapları. Kaç yaşında neden öldü? eserleri, çalışmaları, sanat hayatı, kısaca biyografi bilgileri.

1913 yılının Mart ayında İstanbul’da dünyaya gelen Abidin Dino çok küçük yaşta iken ailesi ile birlikte İsviçre Cenevre’ye taşınmıştır. Ardından 1. Dünya Savaşı yıllarında Paris ve devamında Korfu Adası yolu ile İstanbul’a dönmüştür. Anne ve babası vefat ettikten sonra, küçük yaşta merak sardığı resim sevgisi ve yeteneği sebebiyle Robert College’deki eğitimini yarıda bıraktı. Ve kısa süre sonra karikatür ve resimle uğraşmaya başlamıştır.

Ali, Arif, Ahmet ve Leyla Dino’dan sonra ailenin son çocuğu olarak doğmuştur. Dedesi Abidin Paşa’nın Adana Valiliği’nden tam 30 sene sonra. 1920 senesinde ailece Fransa’ya yerleşseler de 5 sene sonra Türkiye’ye dönmüşlerdir.

Abidin Dino Kariyeri;

Abisi Arif Dino’nun da desteği ile kendini tamamen sanata adadı ve kendisini o dönemde Babıali çevresinde tanıdığı yazar ve çizerler ile birlikte takılarak geliştirdi. Kısa sürede basın dünyası ile uyum sağladı ve çeşitli gazetelerde karikatür ve röportajları yayınlandı.

Halkın Dostu gazetesinde, Mustafa Kemal Atatürk’ü konu alan, çizgilerle süslü röportajı Atatürk’ün beğenisini kazanmıştır.

İlk olarak 1931 yılında Yarın Gazetesi’nde desenleri, Artist isimli dergi de ise yazıları yayınlanmıştır. 1931 ve 1932 yıllarında Esrarkeşler ve Parmak İstifleri isimli dizileri gerçekleştirdi, Pertev Naili Boratav’ın Türk Masalları ve Nazım Hikmet’in Kuvayi Milliye adlı eserlerini resimlemiştir.

1933 yılında bir kaç ressam ile birlikte D Grubu topluluğunu kurdu, bu topluluk ile birlikte düşünce yanı ağır basan resimler yapmayı hedefledi ve meydana gelen eserler ile bir çok sergi açtı.


Cumhuriyetin 10. kuruluş yılı nedeni ile Sovyet Sinemacı olan Yutkeviç Türkiye’ye gelmiş, desenler çok ilgisini çekmiştir. Ardından Abidin Dino Leningrad’da Len-Film stüdyolarına çağrılmış ve 1934 – 1937 yılları arasında Sovyetler Birliği belgesel film yönetmenliği konusunda araştırmalar yaptı. Orada Ayzenştayn, Pudovkin, Yutkeviç ve Meyerhold gibi ünlü sinemacılar ile tanıştı, 1937 yılında Paris’e gitti. Orada da Tristan Tzara, Jean Cocteau, Gertrude Stein ve Picasso gibi dönemin ünlüleri ile iyi ilişkiler kurmuştur.

1940 yılında tekrar Türkiye’ye döndü ve Liman Ressamları adı ile tanınmış olan Yeniler Grubu’na dahil oldu. 2. Dünya savaşı sırasında siyasi nedenlerden dolayı İstanbul’dan uzaklaştırıldı. 1951 ‘de Roma, 1952’de ise Paris’e taşındı. 1955 yılında Paris’te ilk sergisini açtı ardından, Avrupa’nın çeşitli kentlerinde sergiler düzenledi. 1989 yılında Fransız Kültür Bakanlığı tarafından Sanat ve Edebiyat Altın Şövalye Nişanı’na layık görülmüştür.

Sanat eserleri, Antibes, Savaşın Vahşeti – Goya’dan Esintiler, Uzun Yürüyüş, Villejuif, Untitled, May 68, Legendes a Venir, Çiçek.

Abidin Dino evliliği ve ölümü;

1943 yılında Türk dilbilimci, öğretim üyesi, çevirmen ve yazar Güzin Dino ile evlendi. Eşi Güzin Dino 30 Mayıs 2013’te Paris’te vefat etmiştir. Abidin Dino ise 1993 yılının Aralık ayında Fransa Paris’te 80 yaşında iken hayata gözlerini yummuştur.

Cevap Yaz

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya giriniz