Fikret Mualla

Fikret Mualla hem yaşantısı, hemde tarzı ile resim tarihinde adından sıkça söz ettiren Türk Ressam’dır. 1903 yılında dünyaya gelen Fikret Mualla 20 Temmuz 1967 yılında Fransa Reillanne’de 64 yaşında iken yaşamını yitirmiştir.

İstanbul Kadıköy Moda doğumlu usta Ressam Fikret Mualla’nın babası Düyun-u Umumiye 2. Müdürü Ekrem Bey (Mehmet Ekrem Mualla Saygı) annesi ise Emine Nevber Hanım idi. Anne ve babası kız çocuk bekledikleri için önceden koymuş oldukları Mualla ismini yine değiştirmeden başına Fikret Mualla adını koymuşlardır.



Doğduğundan itibaren gençlik yıllarına kadar Kadıköy Bahariye’de yaşantısını sürdüren Fikret Mualla Saint Joseph ve Galatasaray Lisesi’nde eğitim almıştır. Futbol tutkusu nedeni ile derslerine ağırlık veremediğinden Galatasaray Lisesi’ne yatılı olarak verilmiştir. Dayısı Hikmet Topuzer’de futbolcu idi. Henüz Lise çağlarında iken annesini yitirmiş babası başka bir bayan ile evlenmiş ve Fikret Mualla’da İsviçre’ye Mühendislik okuması için gönderilmiştir. Bu gönderilmeyi kendisinin kovulması olarak algılayan Fikret Mualla zaman içinde mühendislikten çok resimlere yatkınlığı ve ilgisini fark ederek o dönemdeki konsolos Rıza Bey’inde yardımı ile resim eğitimi için Almanya’ya gitmiştir.

Almanya’da Münih Güzel Sanatlar Akademisi’nde afiş ve desinatörlük, Berlin Güzel Sanatlar Akademisi’nde ise resim eğitimi almıştır. Akademide Arthur Kampf’ın öğrencisi olan Fikret Mualla bu dönemde babasınında maddi yardımda bulunamaması ile Mısır Hidiv’i Abbas Halim Paşa’dan maddi destek almıştır. Bu arada utangaç ve topallığı ile yalnızlığı artmış ve kendisini alkol’e vermiş 1928 senesinde alkol tedavisi görmüştür. Artık kendisini resimlere adayan Fikret Mualla mutluluğu yaptığı resimlerde aramaya başlamıştır. Özellikle resimlerinde İstanbul, Paris insanları, sirkler, sokaklar, balıkçılar kafeler gibi mekanları çizmiştir.



Genelde renkli fon kağıtları ve guaj boya kullandığı resimlerinde sıkça pastel ve suluboya’da kullanmıştır. Paris’te tanınmayı başarmış ve özellikle Picasso’nun övmesi ve bir resminide satın alması ile dikkatleri üzerine çekmiş ve çalışmalarından bir tanesine Picasso’ya rakı ücretine sattığı ve hediye ettiği bilinmektedir. Vefatının ardından Paris’te resimleri açık arttırmaya çıkarılmış ve Türk Devleti bütün resimlerini satın alarak Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde bir Fikret Mualla Salonu kurulmuştur. Günümüzde ise Paris’te Fikret Mualla Dostları Derneği isminde bir dernek vardır.

Cevap Yaz

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya giriniz